У Сокальській лікарні куплять респіраторів на 60% дорожче, ніж їх продають в магазинах

29 Травня 2020

Сокальська центральна районна лікарня 26 травня підписала договір на закупівлю респіраторів із ТОВ «Веста Медікел» на суму 15,5 тис. грн. За ці кошти придбали 129 респіраторів з клапаном для дихання та рівнем захисту FFP3. Вартість одного становить 120 грн за штуку. Про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

Ціна 120 грн за респіратори на сьогодні є значно вищою за ринкову. Онлайн-магазини продають аналогічні респіратори в середньому по 75 грн, що значно дешевше, ніж у цій закупівлі.

Інші державні установи в Україні також вже купують ці засоби захисту за нижчими цінами. Наприклад, Головне управління з надзвичайних ситуацій у Полтавській області купувало респіратори по 80 грн/шт. А центр цивільного захисту Закарпатської облради замовив такий товар по 70 грн/шт. Миколаївська ТЕЦ заплатить за них близько 58 грн за штуку.

Варто зазначити, що 28 травня Сокальська лікарня підписала ще один договір на 160 тис. грн із приватною підприємицею Анастасією-Марією Сейко, у якої теж придбають респіратори. Однак цього разу їх вартість дорівнюватиме 80 грн/шт.

ТОВ «Веста Медікел» зареєстроване у селі Оброшине, Пустомитівського району, а його власником є Ганна Чорній. З початку 2020 року компанія отримала 144 держзамовлення на 29 млн грн. До речі, на початку оголошення пандемії і значного браку захисних засобів, а відтак великих цін, компанія була однією з тих, хто продавав захисні маски за дуже помірними цінами.

Підготували за підтримки МФ Відродження