- NGL.media - https://ngl.media -

Хто контролює найбільші ринки Львова – 2

26.05.2020 @ 10:00 в Розслідування

П’ять років тому «Наші гроші. Львів» детально описали, хто контролює львівські базари. Вирішивши оновити інформацію, ми виявили, що особливого перерозподілу тут не відбулося. Водночас кілька ринків Львова все ж змінили контролерів.

Стрийський ринок

Ринком, обмеженим вулицями Франка, Волоською та Руставелі, управляє компанія з однойменною назвою. Власниками підприємства в рівних долях є троє осіб: Борис Кухар, Олександр Веремеєнко та Роман Лобода.

ТОВ «Стрийський ринок» було засновано у 1999 році і стало правонаступником орендного підприємства «Стрийський ринок». Його співвласниками тоді були 33 особи, підприємці ринку. Поступово кількість засновників зменшувалась, наприклад, у 2005 році їх було вже лише 10. А у 2012 році багаторічний директор підприємства Борис Кухар став його одноосібним власником. Пізніше до складу засновників увійшли Олександр Веремеєнко та Роман Лобода.

Фото: Олександр Шутюк

Перший відомий насамперед тим, що є бізнес-партнером екс-нардепа від ВО «Свобода» Ігоря Кривецького, та тим, що у 2012 році на його життя готували замах [1]. Він разом з Кривецьким на сьогодні є співвласником ТОВ «Фієста-Фантастика», що управляє нічним клубом «Фешн Клаб».

Роман Лобода є заступником начальника управління Укртрансбезпеки [2] у Львівській області. У минулому – депутат міської ради кількох скликань. Також був співзасновником відомого у Львові перевізника «Міра і К». Роман Лобода має й досвід управління ринками, у 2002 році він був співвласником ТОВ «АЙПІЄ-Л», що володіє ринком «Південний». Разом з Веремеєнком входить до числа співзасновників Громадського формування з охорони громадського порядку «Розвиток громади», яке зареєстроване на проспекті Шевченка, 7/27.

Ринок  «Південний»

Це найбільший торговий комплекс у Львові, складається з 14 торгівельних та торгово-розважальних комплексів на понад 13 га землі. Ринком управляє ТОВ «АЙПІЄ-Л».

Фото: ТВК Південний

Головний власник підприємства – відомий львівський бізнесмен та екс-регіонал Петро Писарчук, йому належить понад 71% товариства. Його доньки Олена, Катерина, Анастасія (в тому числі через ТОВ «Україна-ЛВ-Тур») володіють загалом понад 18%. Христині Волівендер належить ще 10,8%.

Галицький ринок

Один із найстаріших ринків Львова. Побудований у 1892 році віденською фірмою «Енд та Горн» у самому центрі Львова (площа Соборна, 16). За рік до того магістрат міста викупив приватні ділянки саме з метою облаштування компактного міського ринку в щільній забудові центральної частини.

Ділянка під ринком перебуває [3] в оренді в Юрія Путаса, який був депутатом [4] Львівської міськради від партії «Україна Соборна» у 2010-2015 роках, і київського ТОВ «Сонячне сяйво», яке належить його матері Ользі Путас, а керує ним брат Володимир Путас.

Фото: Львівська міська рада

Володимир та Юрій Путаси також в рівних долях є засновниками орендного підприємства «Галицький ринок» (раніше «Квітковий дім»), яке управляє ринком. Поруч також є квітковий ринок, де діяльність веде Юрій Путас.

Ольга Путас також контролює змішаний ринок на вулиці Зубрівській, 1б під назвою  «Галицький соціальний ярмарок». Він почав [5] працювати лише у 2018 році, а його особливістю є те, що продукцію представляють безпосередньо виробники, тому покупці можуть придбати товари уроздріб за гуртовими цінами.

Краківський ринок

Один із найбільших ринків Львова. Найбільша частка в однойменному ТОВ «Краківський ринок» належать Наталії Щадило (39,5%). Її чоловік Ігор Щадило був одним з перших засновників «Краківського ринку» ще у 1997 році, а також довіреною особою [6] Володимира Кожана під час парламентських виборів 2012 року.

Фото: Євгеній Кравс

Наталія Щадило є бізнес-партнеркою Володимира Дідуха, відомого як Вова Морда, та його дружини (ТОВ «Кляса», ПП «Альянс Магнат» та інші). Також займається [7] житловим будівництвом.

Родині Кожанів, Юрію і та його батьку, колишньому почесному консулу Казахстану у Львові, Володимиру Кожану належить 28,5% і 16% відповідно. Ще 10% належить Ірині Возняк, і по 2% Володимиру Гаклюку, Оксані Ясниській, Феодосію Романюку, чиї сини працюють [8] суддями в Галицькому районному суді Львова та Львівському апеляційному суді.

Поруч на Рапопорта, 8 працює змішаний «Наш ринок», де діяльність веде однойменне приватне підприємство, засноване понад півсотнею людей.

Винниківський ринок

Також ще донедавна належав родинам Кожана та Щадило. Проте у червні минулого 2019 року він змінив власників. Сьогодні єдиною власницею Винниківського ринку є Софія Максимець, донька бізнесмена та депутата Львівської міської ради Григорія Козловського. Цим ринком управляє компанія «Дари Львівщини», єдиною власницею якої є саме Софія Максимець.

Фото: Євгеній Кравс

Крім «Виниківського ринку» компанія також володіє невеликим ринком «Підзамче», що розташований на вулиці Богдана Хмельницького, 120, поблизу відомої «Фабрики повидла».

Проте можна вважати, що реальним власником обох ринків є сам Григорій Козловський, оскільки майно ТОВ «Дари Львівщини» належить саме йому. За даними Єдиного державного реєстру судових рішень, його донька віддала нерухоме майно обох ринків в іпотеку двом приватним підприємствам  «Винниківський шлях» та «Галицький шлях».  Обидві фірми були створені в один день 15 листопада 2019 року. Перша належить Григорію Козловському, а друга – адвокату «Винниківської тютюнової фабрики» та бізнес-партнеру Козловського Олексію Різнику.

Питання перереєстрації ринків у приватну власність є предметом кримінального провадження. Детальніше читайте тут [9].

Ринок «Привокзальний»

Тут не змінилось нічого. Ринком досі управляє ТОВ «Привокзальний ринок», засновниками якого залишаються ТОВ «Концепт Авангард» (50%), Катерина Андріївна Каменівська (49,4%) та ТОВ «Привокзальний плюс» (0,6%). З 2015 року ринком керує одесит Віталій Гужва.

Власниками ТОВ «Концепт Авангард» є Ігор Гарасим та Григорій Наконечний, Наконечному також належить і  ТОВ «Привокзальний плюс».  Тобто фактично ринок має трьох власників.

Катерина Кеменівська є донькою реального власника Андрія Каменівського, який представляв інтереси підприємства під час затяжного конфлікту [10]на ринку між адміністрацією та працівниками ринку.

Ігор Гарасим та Григорій Наконечний є також власниками низки підприємств. Раніше вони спільно володіли ТОВ «Три корони девелопмент», що займається здачею в оренду нерухомості, але на сьогодні серед співвласників лише Гарасим.

А от торговий центр «Привокзальний», промисловий ринок, що фактично зливається з продуктовим, має інших власників. Засновниками ТОВ «ТЦ «Привокзальний» є семеро осіб. Серед який найбільшу долю у 25% має Алла Денькович. Решта володіють по 12,5% торгового центру. Це Юрій Данилов, батько та син Володимир і Віктор Костики, син та мати Андрій та Наталія Матвіїшини та Наталія Чухен.

«Шувар»

Ринок «Шувар» залишається найбільшим сільськогосподарським ринком у Львові. Його основними бенефіціарними власниками є депутат Львівської міської ради Роман Федишин, який залишається незмінним керівником підприємства, та Андрій Чіпчар.

Юридично 85% ринку володіє ТОВ «Регіональний аграрно-маркетинговий центр «Шувар», а 15% у власності Тетяни Амброськіної. У свою чергу, Аграрно-маркетинговий центр є у власності чотирьох підприємств: ПП «Доскоч», ПП НВФ «Тур», ПП «Стиль ЛМ», ПП «Холдінвестгруп». Останньому підприємству належить 53%, а володіють ним діти та дружина Романа Федишина і лише 10% належить Мирославові Левенцю.

Фото: Agroday

ПП НВФ «Тур» володіють Андрій та Роман Чіпчарі, Зіновій Доскоч та Любов Доскоч є єдиними власниками ПП «Доскоч». Приватне підприємство «Стиль ЛМ» належить Любов Бокало, сестрі екс-нардепа від Партії Регіонів Ганни Герман.

Серед власників ринку більше немає представників дрібного криміналу. Нагадаємо, колись 8% ринку «Шувар» належали такій собі Ларисі Панасенко, чоловік якої у 2006 році здійснив замах на Романа Федишина, в результаті якого загинула 14-річна школярка. У 2008 році Володимир Панасенко був засуджений до довічного ув’язнення. Появу Панасенко серед власників свого часу пояснив кримінальний репортер Омар Узарашвілі у «Високому замку» [11]: «Як і багатьом підприємцям, Федишину «зробили пропозицію, від якої не можна було відмовитися». Під тиском бандитського «даху» він мусив оформити частину акцій «Шувару» на прізвища дружин кількох «бригадирів».

Торгівельний комплекс «Шувар», який сьогодні являє собою вже не просто «верхній Шувар», а «торговий комплекс площею 20,5 тис.ю кв.м, де розмістилися майже 700 торгових точок»  управляється ТОВ «Шувар». Власниками товариства є Роман та Наталія Федишини (53%). Ще 27% належить Андрієві Чіпчару, та по 10%, згаданим вище, Любові Бокало та Любові Доскоч.

Ринок «Добробут»

Ринком «Добробут» управляє компанія «Захід Ценз» із статутним капіталом в 100 гривень, де власником та директором є 41-річна Анастасія Богданова. Спочатку, після заснування компанії в жовтні 2015 року, місцем її реєстрації був Луганськ, а тепер – Львів.

За цією ж адресою у Львові зареєстрований і бенефіціарний власник ТОВ “СУАП “Галінвест” Валерій Холодило. Раніше співзасновником «Галінвесту» виступала [12] і Львівська міська рада, однак потім за малозрозумілих обставин вибула з числа засновників.

Ще 5 років тому, коли «Наші гроші. Львів» вперше писали про власників базарів, ринком управляло товариство «Багіра», яке тоді належало Юрій Кавецькому.  Якщо з ринком «Добробут» Юрій Кавецький попрощався, то щодо «Галицького перехрестя» досі є співвласником.

Кавецькому належить 50% ТОВ «Галицьке перехрестя». Ще 50% цього ринку належить Богданові Козаку, брату відомого нардепа від Опозиційного блоку Тараса Козака [13]. . Богданові Козаку належить низка компаній спільно з Сергієм Медведчуком, наприклад, «Керамбуд», «Експонент», «Капітал Плаза». Нагадаємо, саме Тарас Козак є власником телеканалів NewsOne, 112 Україна і ZIK.

Ринок Добробут. Фото: www.lmn.in.ua

Власниками ринку «Провесінь» на вулиці Кн.Ольги, 112 є Юрій та Олена Вонсовичі, Мар’яна Гула і Микола Козак. Саме вони є співвласниками ТОВ «Провесінь-Ю.М.М.». Окрім ринку, Юрій Вонсович володіє фермерським господарством «Арсен 2015», Микола Козак є співвласником ТОВ “Котб груп фреш фрутс», а Мар’яна Гула – є акціонером ПАТ «Агрофірма «Провесінь».

«Сихівським промисловим ринком», що на вул. Манастиського, 2, керує ТОВ «Сихівське». Воно належить колишньому керівнику [14] ЛКП «Старий Львів» та екс-депутату Львівської міської ради Мирону Широну і Христині Б’єсик.

Торговим центром «Сихів», в народі «базар на Іскрі», володіє ТОВ «Замок» [15]. А його засновниками в рівних долях по 25% є Зіновій Урсул, Василь Курляк, Раїса Довгенко та родина Віктор та Оксана  Первачуки. Василь Курляк одночасно є проректором [16] з адміністративно-господарської роботи Львівського національного університету ім. І.Франка. А Зіновій Урсул, колишній голова [17] Галицької районної адмінстрації, був обвинуваченим [18] у так званій «справі дітей», яку так і не дорозслідували.

Ринок «Народний», також на Сихові,  який змінив своє розташування після прокладання трамвайної колії і тепер розташований на вулиці Антонича управляється ТОВ «Сихівська народна торгівля». Власником 99,2% підприємства є 84-річний Василь Мацелюх. По 3% мають  Оксана Мацелюх та  Наталія Галиця.

Карантинні ринки. Фото Євгеній Кравс

Ринком «Підземний» на вулиці Стрийській, 57 управляє ТОВ «Сато». Фірма у рівних долях належить подружжю Лесі та Олександра Якубеня.

Ринком на проспекті Чорновола, 67а, так званий «Старий Лицар», керує однойменне ТОВ «Старий Лицар», основними власниками якого є Галина та Роман Сарновські (понад 74%), решту ділять між собою Лілія Терешко (майже 16%) та Андріан Літвін (10%). Літвін також був помічником вищезгаданого екс-депутата ЛМР Юрія Путаса.

А Левандівським ринком, що на вулиці Широкій, 65а, керує ТОВ «Ярмарок», яке належить Станіславу та Олександру Дунаєвським, Володимиру Перову, Жанні Білецькій та Ларисі Петровій.

Змішаний ринок «Біля Універмагу» на вулиці Володимира Великого, 59в контролює Юлія Гриншпун, яка є директоркою та власницею ТОВ «Біля Універмагу». Раніше серед власників компанії також був Анатолій Гриншпун.

Радіоринок на вулиці Хмельницького, який колись був на вулиці Любінській, контролює одразу дві компанії: ТОВ «Танаїс-ЛТД» і ПП «Львіврадіосервіс». Перша компанія належить Михайлу Гуменчаку та Людмилі Зембі, яка працювала [19] заступницею начальника управління освіти Галицького району, а тепер – директорка [20] школи №98. “Львіврадіосервіс” володіє Олександр Коваль.

Поруч працює ще два ринки: «Торпедо» і «Новий ринок «Торпедо», де можна купити все, що завгодно: і старе, і нове. Ринками керує ТОВ «Торпедо Плюс» і ТОВ «Новий ринок «Торпедо», які належать Олені Коркуні та Ігору Дротяку, відомому як почесний консул республіки Білорусь у Львові.

В районі вулиці Гетьмана Мазепи працює ще кілька ринків. Наприклад, «Тополя-1», де керує компанія з такою ж назвою. Вона належить екс-депутату ЛМР від Свободи Ярославу Тістику, Людмилі Батіг, Марії Мудрак, Юрію та Андрію Чижукам. Поруч, на вул. Миколайчука, 8а, працює ринок «Приміський» ТОВ Фірма «Світлиця-3», де Софія-Ірина Сітько володіє 40%, а Оксана та Андрій Низ – 60%. А далі, на вулиці Грінченка, 4, також є ринок «Збоїщанський». Підприємство «Холм», яке ним займається, контролює Ольга Гриновець, а ще 15% належать Ростиславу Пелещишину.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2020/05/26/generaly-torgovyh-lyad-2/

URLs in this post:

[1] замах: http://www.wz.lviv.ua/ukraine/121486

[2] Укртрансбезпеки: http://dsbt.gov.ua/storinka/kontakty-derzhavnoyi-sluzhby-ukrayiny-z-bezpeky-na-transporti

[3] перебуває: https://www8.city-adm.lviv.ua/inteam/uhvaly.nsf/91c21bb29b2b4f47c22571340037f910/76c5e32e0feb1800c2257e7b00444615?OpenDocument

[4] депутатом: http://6.lvivrada.gov.ua/component/k2/item/3434-putas-yurii-volodymyrovych-ukraina-soborna

[5] почав: https://zaxid.net/na_vulitsi_zubrivskiy_vidkrivsya_pershiy_sotsialniy_galitskiy_yarmarok_n1468732

[6] особою: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/v0222359-12

[7] займається: http://ngl.media/2019/12/10/khto-buduie-u-l-vovi/

[8] працюють: https://antydot.info/investigations/lvivskyj-suddya-romanyuk-rozsliduvannya-proektu-prosud/

[9] читайте тут: http://ngl.media/2020/05/26/kozlovskyj-vyhodyt-na-rynok/

[10] конфлікту : http://vgolos.com.ua/news/na_pryvokzalnomu_rynku_u_lvovi_vynykly_sutychky_pidpryiemtsiv_z_reyderamy_142430.html

[11] «Високому замку»: http://www.wz.lviv.ua/ukraine/123168

[12] виступала: https://portal.lviv.ua/uncategorized/2006/11/10/160601

[13] Тараса Козака: http://ngl.media/2013/03/27/simejstvo-kozakiv-stalo-spivvlasnykom-krymskoji-dachi-yanukovychiv/

[14] керівнику: http://vgolos.com.ua/articles/myron_shyron_propozytsiyu_shchodo_mogo_zvilnennya_z_posady_dyrektora_lkp_staryy_lviv_miskomu_golovi_podaly_ti_hto_zatsikavlenyy_v_tomu_102812.html?print

[15] ТОВ «Замок»: http://zamok.lviv.ua/

[16] проректором: https://www.lnu.edu.ua/about/administration/vice-rectors/vice-rector-for-management/

[17] голова: http://www.vox-populi.com.ua/rubriki/hto-e-hto/rikoupamaticastina8avtorspicervasil

[18] обвинуваченим: http://postup.brama.com/usual.php?what=74324

[19] працювала: https://declarations.com.ua/declaration/nacp_da506aa4-410b-4590-8b5a-71beefd6dad8

[20] директорка: http://tvoemisto.tv/exclusive/dyrektorka_yaka_vidpovidaie_na_zapysky_uchniv_yak_zminyuietsya_syhivska_shkola_85588.html

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.