Суд відновив містобудівні умови на будівництво скандального ЖК «Львівська мрія» після позову сторонньої особи

15 Травня 2020

Львівський окружний адміністративний суд прийняв рішення, за яким тимчасово скасував рішення ДАБІ у Львівській області та повернув ПП «Озерна алея» містобудівні умови на будівництво ЖК «Львівська мрія» на вул. Володимира Великого 2-а. Відповідну ухвалу оприлюднено у Єдиному держреєстрі судових рішень.

Йдеться про скандальне будівництво, яке мало б бути «спортивно-рекреаційним комплексом з житловими одиницями», а насправді виявилось звичайним житловим комплексом.

Як раніше повідомляли «Наші гроші. Львів», компанія отримала містобудівні умови та обмеження саме на «спортивно-рекреаційний комплекс», тут мав бути 3-и секційний будинок від 10 до 14 поверхів на 190 квартир, із трьохрівневим паркінгом. Проте вже зараз забудовник на своєму сайті демонструє абсолютно інший проєкт. Тепер це 16-поверхівка, де кількість квартир становить понад 300. Із 16 поверхів лише два призначені під комерційну діяльність, а решта житлові.

Зліва – перший проєкт забудови, справа – актуальний (зображення з сайту ЛУН)

Зупинити це будівництво інспектори ДАБІ намагались ще у серпні 2018 р, вони скасували підприємству містобудівні умови на підставі того, шо вони суперечать зонінгу. Згідно з позицією ДАБІ, територія належить до зони Г-2, де можна будувати переважно магазини, торгові комплекси та інше. А тому побудова багатоквартирного будинку йому суперечить. Проте юристи «Озерної алеї» оскаржили приписи ДАБІ і суд їх підтримав. В свою чергу це рішення суду ДАБІ спершу не оскаржувало, а потім пропустило термін апеляції.

Однак після нашого матеріалу інспекція подала апеляційну скаргу. В суді інспекція стверджувала, що про результат суду першої інстанції дізналась лише 6 листопада, у той же день, коли «Наші гроші. Львів» опублікували вищезгадане розслідування.

Апеляційний суд завершився у січні 2020 року, вже на користь ДАБІ. Також суд зазначив, що будь-які МУО, які суперечать генеральному плану та/або плану зонування, підлягають безумовному скасуванню.

ПП «Озерна алея» як позивач могла б оскаржити це рішення у Верховному Суді. Однак цього не сталось, а натомість оскаржити скасування ДАБІ містобудівних умов вирішив Олег Боженко. Він не має прямого відношення до підприємства – за даними реєстрів, ніколи не був власником або директором ПП «Озерна алея». Сама ж фірма виступила «третьою стороною на стороні позивача».

Олег Боженко особа непублічна. Єдиний його зв’язок з ПП «Озерна алея» простежується з іншої судової справи. Раніше Боженко позичив 50 тис. доларів одному із власників фірми – Романові Гунькалу, а заставою виступали 75% статутного капіталу у ПП «Озерна алея».

Як вирішився майновий спір невідомо, однак до складу засновників Боженко так і не ввійшов. Що не завадило подати йому до суду на ДАБІ з такими ж вимогами як і раніше «Озерна алея» – повернути містобудівні умови компанії.

Одразу після відкриття справи представник ПП «Озерна алея» звертається до суду із проханням про забезпечення позову. А саме: зупинити рішення ДАБІ на час розгляду справи. Компанія мотивує своє звернення тим, що через заборону не може здійснювати будь-які роботи. А також тим, що будівництво ведеться за рахунок коштів інвесторів, а тому: «навіть у випадку задоволення позовних вимог, їх зупинення призведе до того, що права інвесторів будуть порушені, а відновлення порушених прав потребуватиме значних зусиль, часу та витрат».

Суд підтримав заяву і до завершення розгляду справи «Озерна алея» може продовжувати будівництво.

Підготували за підтримки МФ Відродження