Кам’янко-Бузьких кооператорів відсторонили на три роки від тендерів за «розпил» понад трьох мільйонів на харчуванні школярів

13 Травня 2020

Територіальне відділення львівського Антимонопольного комітету України 30 квітня оштрафувало споживче товариство «Оксамит» і ТЗВП «Інес» за спотворення результатів торгів на харчування учнів трьох шкіл в місті Кам’янка-Бузька.

Рішення комітету оприлюднили на сайті АМКУ 6 травня. Компанії повинні заплатити 136 тис. грн штрафу сумарно та протягом трьох років не зможуть брати участь у відкритих торгах.

Про змову торгово-заготівельного підприємства «Інес» та СП «Оксамит» «Наші гроші. Львів» писали січні 2019 року, а «Центр громадського моніторингу та досліджень» надіслав оскарження до Антимонопольного комітету.

Зокрема, ми виявили, що учасники не конкурували між собою, а ТЗВП «Інес» не завантажило жодного необхідного для перемоги документа, окрім постанови про призначення директора. Але на інших тендерах компанії вантажили документи з однаковими дефектами друку та сканування.

СП «Оксамит» засноване Кам’янко-Бузькою райспоживспілкою, яка належить Ново-Яричівському споживчому товариству та СТ «Надбужжя». В свою чергу, директоркою Ново-Яричівського споживчого товариства є Олександра Приписюк, яка є власницею ТЗВП «Інес», що вдавало фіктивну конкуренцію. А директором обох підприємств є Михайло Кекош,

Варто зазначити, що це не єдиний випадок шахраювання на торгах споживчим товариством «Оксамит». Спотворення  торгів повторилось у січні 2020 року, також на тендері від відділу освіти Кам’янко-Бузької РДА. Тоді СТ «Оксамит» імітувало конкуренцію з дружиною директора Михайла Кекоша – Галиною Кекош, та підприємицею Стефанією Фалісей, у якої Михайло Кекош вказаний як найманий працівник. Заяву про розгляд цієї закупівлі також скеровано до Антимонопольного комітету.