Ужгородська лікарня придбає апарати ШВЛ у фірми, яку підозрюють у завищенні цін на обладнання

12 Травня 2020

Ужгородська центральна міська клінічна лікарня 6 травня підписала договір із ТОВ «Медхолдінг» на закупівлю двох апаратів штучної вентиляції легенів, загальною вартістю 2,2 млн грн. Про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

За умовами договору придбають два апарати ШВЛ експертного класу моделі S1400, тобто по 1,1 млн грн кожен. За такими цінами їх купують медзаклади у інших регіонах, і такою ж є середня вартість цих апаратів ШВЛ на ринку. Доставити їх в лікарню компанія повинна впродовж двох місяців після заявки замовника.

ТОВ «Медхолдінг» зареєстровано у Києві, а його власницею є Наталія Швецова. У жовтні 2019 року ця фірма постачала дефібрилятори для «Львівської 1-а міської клінічної лікарні ім. Князя Лева» за цінами значно вищими за ринкові. Тоді лікарня переплатила фірмі понад 130 тис. грн, або чверть від суми закупівлі.

Крім того, компанія фігурує у кримінальному провадженні щодо закупівлі обладнання Одеським медичним університетом. Київські слідчі вважають, що «Медхолдінг» та низка інших фірм продавали його за завищеними цінами.

З початку 2019 року ТОВ «Медхолдінг» отримало 427 державних замовлень на загальну суму 492 млн грн.

За даними департаменту охорони здоров’я Закарпатської обласної державної адміністрації станом на кінець березня у області налічувалось 175 апаратів ШВЛ. Впродовж квітня медичні установи області придбали ще 24 апарати різних типів і класів. Серед яких найдорожчим є Hamilton-C6 – апарат ШВЛ високого класу. Таких апаратів придбали 6 штук, а їх вартість 2 млн гривень за одиницю. А найдешевший – 248 тис. грн моделі S1600. Його використають для підтримки життєдіяльності новонароджених та дітей у інтенсивній терапії.  

Публікацію підготували за підтримки МФ Відродження