Обласна рада планує продати сходи в будинку на Вороного, 3 у Львові менеджерові Димінського

12 Травня 2020

Будинок на вул. Вороного, 3 у Львові (фото: Львівська обласна рада)

Управління майном спільної власності Львівської обласної ради виставило на аукціон технічне приміщення зі сходами в чотириповерховому будинку на вулиці Миколи Вороного, 3, що біля готелю «Жорж» у Львові. Аукціон повинен відбутися 25 травня поточного року. Стартова ціна лоту 474 тис. грн, мінімальний крок аукціону – 4,7 тис. грн.

Загальна площа приміщень, виставлених обласною радою на аукціон, становить 95 кв. метрів, з них технічне приміщення на першому поверсі займає 1,1 кв. метрів, все інше – сходи.

Технічне приміщення та сходи, виставлені на продаж в будинку на вул. Вороного, 3 (фото: Львівська обласна рада)

Начальник управління майном спільної власності Львівської обласної ради Віктор Кусий зазначає, що сьогодні на балансі обласного комунального підприємства «Нерухомість та майно» залишилося лише технічне приміщення та сходи в будинку на вул. Вороного, 3. Проблема полягає в тому, що через це інші співвласники приміщень вважають підприємство відповідальним за стан цілого будинку. Оскільки після продажу і сходи, і технічне приміщення будуть зняті з балансу, за їхній догляд відповідатиме вже новий власник.

За словами Віктора Кусого, практику продавати приміщення зі сходами (читай – продавати сходи)  вже використовували, наприклад, в будинку на вул. Петра Чайковського, 20, де розташований автосалон «Peugeot».

Ініціатором викупу сходів на Вороного стало ТОВ «Бізнес-центр «Офіс-Вороного», якому належить 1,3 тис. кв всього будинку, що є тут найбільшою часткою в руках одного власника. Одноосібним власником товариства з кінця 2019 року є Тарас Панкевич, юрист та партнер почесного президента ФК «Карпати», колишнього власника телеканалу ZIK та екс-нардепа-втікача Петра Димінського.

Раніше серед власником фірми були доньки Димінського Анастасія та Жанна, а також його дружина Олена Димінська. Їм також належало приватне підприємство «Євробізнес», що володіє ще 72,3 кв. метрами на Вороного. Тепер власником цього підприємства є також Тарас Панкевич. Щоправда, воно вже перебуває в процесі припинення діяльності.

Тарас Панкевич та сім’я Димінських знайомі щонайменше з 2013 року. Відтоді Панкевича у медіа представляють як юриста, а пізніше як заступника з правових питань футбольного клубу «Карпати».

Крім того, Панкевич є підписантом благодійного фонду «Галичина-сприяння Анастасії Димінської», ТОВ «Торговельний центр «Магнус» та ТОВ «Сіті-Резорт», які входять до групи компаній родини Димінських. Вона налічує 23 фірми, основна діяльність яких пов’язана з нерухомістю, зокрема, торгівельними та офісними центрами, зазначає YouСontrol.

Окрім компаній, пов’язаних з Тарасом Панкевичем, власниками приміщень в будинку на вул. Вороного, 3 є ще три компанії.

ТОВ «Справжній ресторан» володіє 407 кв. метрами будинку – тепер це ресторан американської кухні «True Burger Bar Lviv». Підприємством володіє закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Камет». Головою наглядової ради якого ще донедавна був Дмитро Палієнко, керівник та співвласник компанії Avalon, пов’язаною з депутатом Львівської міської ради Григорієм Козловським.

Ще 280 кв. метрів на першому поверсі належать Валерію Лобанову, а 143 кв. метри підвальних приміщень у власності львів’янина Вадима Аршба.

З 2000 року в будинку на вул. Вороного, 3 на пільгових умовах була розташована газета «За вільну Україну». Тодішній очільник Львівської області Степан Сенчук здав в оренду редакції понад тисячу кв. метрів за символічну ціну − одну гривню. За це журналісти нібито мали безплатно писати про діяльність обласної влади та знизити для неї рекламні тарифи на 50%.

Вже з 2006 року будинок на Вороного, 3 є пов’язаним з Петром Димінським. Саме тоді його покійний бізнес-партнер Володимир Олійник купив для Димінського ТОВ «Редакція газети «За вільну Україну» задля пільгового використання будинку. Пізніше там працювала редакція сайту ZIK.ua того ж Димінського, який продав цей медіахолдинг у 2019 році Тарасові Козаку, соратникові проросійського політика Віктора Медведчука.