Закарпатський АМКУ «забанив» комунальне підприємство та депутатську фірму, які розіграли тендери на прибирання в Міжгір’ї

24 Квітня 2020

Територіальне відділення Антимонопольного комітету Закарпатської області оштрафувало ПП «Науково виробнича фірма «Благоустрій-М» та комунальне підприємство Міжгірської селищної ради «Чисте Міжгір’я» (раніше – «Ринок») на 85 тис. грн за антиконкурентні дії на торгах. Йдеться про їхню участь в закупівлях на прибирання вулиць від Міжгірської селищної ради. Про рішення Антимонопольного комітету повідомили журналісти Bihus.info.

Вперше про змову цих учасників на торгах «Наші гроші. Львів» написали в травні 2019 року. Виявилося, що директором обох фірм-конкурентів був В’ячеслав Маріконь. Також компанії завантажили на торги документи з однаковими дефектами друку чи сканування. У довідках про працівників підприємства вказали спільного водія. Фірма «Благоустрій-М» та КП «Чисте Міжгір’я» були розташовані поряд – на вул. Тараса Шевченка, 77 та 77/1.

Учасники зустрічалися на торгах тричі, і кожного разу вигравало підприємство «Благоустрій-М».

Після публікації новини договір з переможцем закупівлі компанією «Благоустрій-М» розірвали. Юристи проєкту Тисни (Bihus.info) надіслали відповідне звернення в АМКУ.

Комітет встановив, що фірми використали один номер телефону та спільну ІР-адресу під час подачі заявок для участі в тендері. Вони також отримали довідку з «ПриватБанку» з різницею 7 хвилин та звернулися за довідками до податкової в один той самий день.

В результаті підприємство «Благоустрій-М» отримало 50 тис. грн штрафу, а КП «Чисте Міжгір’я» − 35 тис. грн. Конкуренти не зможуть брати участі у відкритих торгах протягом трьох років.

Комунальне підприємство «Чисте Міжгір’я» зареєстроване 2004 року в смт. Міжгір’я однойменного району. Воно належить Міжгірській селищній раді. До листопада 2019 року підприємство називалося «Ринок», його очолював В’ячеслав Маріконь. Назву змінили на «Чисте Міжгір’я», а керівником КП став Василь Сливка.

Протягом 2019-2020 років комунальне підприємство отримало підрядів на 502 тис. грн.

Фірма «Благоустрій-М» працює на ринку з 2007 року також в смт. Міжгір’я. Засновниками компанії є депутати Міжгірської районної ради Іван Субота (від «Радикальної партії Олега Ляшка») та позапартійний Іван Беля. Керівником компанії досі є В’ячеслав Маріконь.

Протягом 2019-2020 років фірма отримала шість замовлень лише від Міжгірської селищної ради на 2,95 млн грн.