100 мільйонів на закупівлі автобусів від ЛОДА розділили дилери Гладковського та швейцарець

24 Квітня 2020

фото: ЛОДА

Департамент освіти та науки Львівської облдержадміністрації купив 54 шкільні автобуси загальною вартістю 99,45 млн грн. Про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro. А також вже вчора керівники ЛОДА вручили ключі від перших десяти автобусів. Вручали їх урочисто, попри запроваджені в країні карантинні заходи.

Вручення ключів від нових автобусів під приміщенням ЛОДА ( фото: ЛОДА)

Перші з закуплених автобусів «Школярик» марки Ataman отримали в таких районах: Буський (2 шт.), Городоцький (2 шт.), Яворівський (3 шт.), а також в двох ОТГ –  Кам’янко-Бузька (2 шт.) та Славська (1 шт.). Решту автобусів у Львівській області повинні отримати до кінця червня поточного року.

Закупівлю провели за чотирма лотами. Найбільше замовлення отримав ТОВ «ТД «Еталон-Авто», яке впродовж місяця передасть департаменту 26 шкільних автобусів марки «Еталон» за 47,2 млн грн. Відтак, вартість одного автобуса склала 1,82 млн грн.

На один менше – 25 автобусів моделі Ataman D093S2, купили у ТОВ «Євро бізнес транс». Придбані автобуси майже не відрізняються технічними характеристиками, є лише незначна різниця у габаритах. Обидві моделі розраховані на перевезення 27 школярів та двох супроводжуючих осіб. Щоправда, у автобуси Ataman вмонтований кондиціонер. Їх вартість 1,83 млн грн.

Окрім цього, закупили три спеціалізовані автобуси. Два з них обладнані місцями для школярів з обмеженими фізичними можливостями, а один має підвищену прохідність. Також із лінійки Ataman. Їх постачатимуть фірми із схожими назвами: ТОВ «Трак-Бас» і ТОВ «Авто-Бас», а їх ціна 2,07 та 2,3 млн грн за одиницю відповідно.

Як пояснив голова тендерного комітету Ігор Гайдук закупівлю розділили на лоти, оскільки обласний відділ освіти є лише посередником і здійснює закупівлю для районних відділів освіти, які, в свою чергу, мають різні вимоги до автобусів. А також з метою залучення якомога більшої кількості учасників, хоча в Україні автобуси такого типу виробляє всього три заводи. Також через великі обсяги закупівлі виконати замовлення одному заводу буде досить складно.

Крім того, Ігор Гайдук зазначив, що минулого року департамент не зміг провести закупівлю автобусів, оскільки виробники «воювали між собою» та оскаржували процедуру закупівлі.

Виробником автобусів «Еталон» є ТОВ «Чернігівський автозавод», який належить трьом компаніям: ТОВ «Бодмін-Україна», ТОВ «Логістичний центр Еталон» та компанії  Bodmin AG, а бенефіціаром зазначено швейцарця Петера Швотцера.

Виробником автобусів Ataman є АТ «Черкаський автобус». До 2011 року 80% акцій АТ «Черкаський автобус», належало Петрові Порошенку через корпорацію «Богдан». Згодом її записали на ТОВ «Компанія з управління активами «Ізі Лайф», яка належить Вікторії Соколовій-Білоус та кіпрській фірмі «Закнакс Трейдінг Лімітед». Бенефіціарами останньої є троє громадян Белізу.

За інформацією сайту «Наші гроші», у 2009 році Порошенко віддав автомобільний напрямок бізнесу своєму давньому другу та партнеру Олегу Свинарчуку, який у 2011 році й переоформив автобусний завод на «Ізі Лайф» та офіційно вивів його зі складу корпорації «Богдан».

Після 2014 року Свинарчук змінив прізвище на Гладковський (по матері) і став першим заступником Секретаря РНБОУ, контролював увесь оборонно-промисловий комплекс. Його син Ігор Гладковський з друзями фігурував у гучному скандалі в «Укроборонпромі». Вони постачали оборонним заводам контрабандні російські деталі з 100% переплатою.