Закарпатський центр цивільного захисту скасував закупівлю найдорожчих в області респіраторів

17 Квітня 2020

Фото умовне. Джерело: starkon.city

Закарпатський обласний центр цивільного захисту розірвав договір із ТОВ «Мед лайн груп» на постачання захисних респіраторів. Нагадаємо, що вартість захисного обладнання за умовами договору була найвища в області. Скасований договір вже опублікували на порталі публічних закупівель Prozorro. А його вартість становила 4,2 млн грн.

Договір із компанією підписали 3 квітня. Після підписання на сайті «Наші гроші. Львів» з’явився матеріал, у якому зазначили, що їх ціна є значно вищою, ніж на ринку та в інших закупівлях.

Компанія збиралась продати 19 тисяч респіраторів із клапанами для дихання. Із них 10 тисяч респіраторів із класом захисту FFP2 і 9 тис. одиниць – із класом захисту FFP3, а їх вартість становила б 150 і 300 грн за одиницю відповідно.

Натомість, у роздріб в мережі респіратори типу FFP2 продаються по 150 грн/шт, а FFP3 – від 150 до 200 грн.

У зв’язку із епідемією вартість респіраторів по всій країні сильно зросла, але більшість медзакладів укладає угоди з постачальниками, які пропонують ціни значно нижчі, ніж на ринку. До прикладу, респіратори FFP2 тиждень тому обласна клінічна інфекційна лікарня замовляла по 100 грн за штуку. А Закарпатський центр медичної допомоги підписав договір на респіратори FFP3 за 85 грн за штуку, що в 3,5 рази дешевше, ніж у вищезазначеному тендері.

Після публікації, юристи проєкту «Тисни» (Bihus.Info) оперативно звернулись до замовника. Центр цивільного захисту надіслав юристам відповідь, у якій зазначив, що у зв’язку з епідемією існує велика необхідність у забезпеченні захисними засобами медпрацівників та їх дефіцит. Цим становищем зловживають деякі постачальники і спекулюють на їх вартості. Однак центр цивільного захисту також зазначив, що перегляне умови та вартість засобів захисту, які планує придбати, а тому скасовує договір із ТОВ «Мед Лайн Груп».

ТОВ «Мед Лайн Груп» зареєстровано в Ужгороді, а його власниками є Антон Крегул та Іван Томишинець.

Підготували за підтримки МФ Відродження