АМКУ покарав двох тендерних змовників, яких ми виявили ще у 2017-му

16 Квітня 2020

Фото умовне. Джерело: Варіанти

Львівське тервідділення Антимонопольного комітету України 2 квітня оштрафувало ТОВ «Компанія Європейський парк» і ТОВ «Камаз-Львів» за змову на тендері на 136 тис. грн сумарно. Відповідне рішення з’явилось 13 квітня на сайті АМКУ.

Про змову цих учасників «Наші гроші. Львів» написали ще у травні 2017 року. Мова йшла про встановлення та ремонт вже наявних чавунних урн. Власником ТОВ «Камаз-Львів» є Василь Щур. Однак раніше серед співвласників був і Ростислав Бондаренко. Він на час тендеру був директором «Компанії Європейський парк». З 2018 року вона перереєстрована на Юрія Сороку.

Нагадаємо, за адресою, де зареєстрований «Камаз-Львів», також прописана фірма ТОВ «Ливарний завод», яка має спільний з нею телефон. ТОВ «Ливарний завод» належить Тетяні Бондаренко, доньці Ростислава Бондаренка. Також Василь Щур раніше керував фірмою ПП «Торговий дім «Запчастини»», яке належить Вікторії Бондаренко – дружині Ростислава Бондаренка.

У 2015 році власники компаній також розігрували схожу схему. Тоді «Камаз-Львів» конкурував з іншою фірмою із схожою назвою ТОВ «Європейський парк», половина якої належала вищезгаданій Вікторії Бондаренко.

Окрім цих доказів, Антимонопольний комітет зазначив, що обидві компанії використовували однакову IP-адресу та завантажили документи через один майданчик з різницею в 40 хв. Також між «Камаз-Львів» та «Компанією Європейський парк» здійснювались банківські перерахунки, що свідчить про господарські відносини.

Обидві компанії практично не отримували державних замовлень після 2019 року, хоча ще у 2017 році (до зміни власника) «Компанія Європейський парк» отримала контрактів на понад 29 млн грн. Окрім штрафу по 68 тис. грн рішення АМКУ забороняє фірмам брати участь у відкритих торгах потягом трьох років.