Івано-Франківська міськрада придбала тести для виявлення COVID-19 у екс-заступника керівника обласного департаменту охорони здоров’я

14 Квітня 2020

Управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради придбало 1000 тестів на антитіла до SARS-CoV-2 у ТОВ «Прикарпатська медична компанія» за 320 тис. грн. Про це повідомляється на сайті електронних закупівель Prozorro.

Вартість одного тесту становить 320 грн. Придбані експрес-тести виробництва китайської компанії Lepu Technology. Їх вже можна придбати і в деяких спеціалізованих інтрнет-аптеках за дещо нижчими цінами. Наприклад, київський інтернет-магазин «Рідні Медтехніка» продає упаковку з 20 текстів за 5,9 тис. грн, відтак вартість одного тесту виходить 299 грн.

Угоду з ТОВ «Прикарпатська медична компанія» уклали 8 квітня за спрощеною процедурою – звітування, згідно з постановою КМУ «Про деякі питання закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України» від 20 березня 2020 р.

Засновниками «Прикарпатської медичної компанії» є Олег Овчар та його дружина Ольга Овчар. Компанія спеціалізується на постачанні ортопедичних імплантів, а також для хірургії (постачанням стентів). Компанія давно працює з китайським виробником цієї продукції Lepu Technology, які тепер також виготовляють тексти. З початку року компанія отримала державних замовлень на 1,4 млн грн.

До 2017 року Олег Овчар був заступником директора департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Три місяці тому він зареєструвався приватним підприємцем, який, зокрема буде займатися «роздрібною торгівлею медичними й ортопедичними товарами в спеціалізованих магазинах».

Публікація підготовлена за підтримки МФ Відродження