Івано-Франківська лікарня придбала протиепідемічні комбінезони в обласного рентгенолога, звинуваченого у шахрайстві

Як директора ПП «Глорія-ІВ» його звинувачують у завищенні цін та привласненні бюджетних коштів під час закупівлі медичних матеріалів
02 Квітня 2020

Фото умовне. Джерело rmr.gov.ua

Комунальне некомерційне підприємство «Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради» придбає 24 захисні протиепідемічні комбінезони на загальну суму 15,6 тис. грн. Вартість одного становить 650 грн.  Угоду уклали з місцевим приватним підприємцем Ігорем Іванишиним. Про це повідомляється на сайті електронних закупівель Prozorro.

Товар придбали за спрощеною процедурою закупівель, а в угоді не зазначили ні модель, ні марку захисного одягу. Заступник директора з економічних питань клінічного центру Ярослав Тимчук також не зміг назвати модель придбаних комбінезонів. Натомість зазначили виробника товару – київську фірму «Укрпрофзахист». На сайті підприємства наявні захисні комбінезони вартістю від 96 до 610 грн, що можуть відповідати технічному завданню.

Ціна в 650 грн не є найвищою у порівнянні з іншими лікарнями. Наприклад, минулого тижня у Стебнику придбали комбінезони за 750 грн. При цьому вартість на дилерських сайтах не перевищує 500 грн.

Приватний підприємець Ігор Іванишин, який буде постачати захисний одяг клінічному центру, є одним з постійних постачальників лікарні. За даними проекту Clarity, з 2016 року Центр уклав з ним 57 контрактів, а ще 10 з його підприємством «Глорія –ІВ», тут Іванишин є директором та засновником.

Водночас Ігор Іванишин є лікарем-рентгенологом. Він завідує рентгенорадіологічним відділенням у Івано-Франківській обласній клінічній лікарні.

Але найцікавіше, що Ігор Іванишин є обвинуваченим у шахрайстві. Як директора ПП «Глорія-ІВ» його звинувачують у завищенні цін та привласненні бюджетних коштів під час закупівлі медичних матеріалів. Зокрема, для Надвірнянської центральної районної лікарні у 2017 році. За даними слідства, Іванишин у змові з посадовими особами Івано-Франківської ОДА в цій закупівлі привласнив 110,24 тис. грн  – сума, на яку була завищена ціна тендеру.

Крім того, слідчі встановили, що ще у 2011 році Ігор Іванишин зареєстрував фізичною особою підприємцем свого найманого працівника та використовував його документи для махінацій на тендерах. Слідчі стверджують, що використовуючи документи та печатку цього фіктивного підприємця, Іванишин підробляв підписи та взяв участь у 56 тендерних закупівлях медичних виробів, отримав перемогу у 51 закупівлі та підписав 51 контракт на загальну суму 3, 15 млн грн, при цьому завищував ціни.

На даний час триває розгляд справи у Івано-Франківському міському суді. Останнє засідання відбулось 31 березня поточного року.

Матеріал підготували за підтримки МФ Відродження