- NGL.media - https://ngl.media -

Свірзький замок та ще п’ять історичних споруд внесуть до реєстру нерухомих пам’яток України

30.03.2020 @ 08:30 в Новини

Львівський окружний адміністративний суд зобов’язав [1] виконавчий комітет Бібрської міської ради виготовити облікову документацію для шести історичних будівель, зведених у XV-XVIII столітті. Це потрібно для того, щоб внести споруди в Державний реєстр нерухомих пам’яток України.

Йдеться про об’єкти культурної спадщини, розташовані на території Бібрської об’єднаної територіальної громади. Облікової документації немає на Свірзький замок, споруджений в XV столітті, свірзьку оборонну башту (XV ст.) та свірзький костел Успіння Богородиці (XVI ст.). Сюди також належить костел святого Миколи (XV ст.) у Бібрці, дерев’яна дзвіниця церкви святого Івана Хрестителя (XVIII ст.) в селі Великі Глібовичі та дерев’яна церква Воскресіння Господнього (XVIII ст.) в селі Волощина.

Усі ці об’єкти взяті під охорону ще в Радянському Союзі, однак вони досі не занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України (далі – реєстр нерухомих пам’яток).

У листопаді 2019 року Золочівська місцева прокуратура з’ясувала, що Бібрська міська рада протягом року не виготовила облікової документації для вищезгаданих споруд та не звернулася у відповідні установи з пропозицією занести їх до реєстру нерухомих пам’яток.

У суді представник міської ради зазначив, що ці історичні будівлі можна включити до реєстру й без відповідної документації, а подавати пропозиції – не компетенція міської ради.

Однак суд наголосив, що кожен об’єкт культурної спадщини повинен мати облікову документацію – без неї неможливо занести споруду в реєстр нерухомих пам’яток. Облікова документація включає в себе облікову картку, коротку історичну довідку та акт технічного стану об’єкта. ЇЇ створення, зазначив суддя, належить до повноважень Бібрської міської ради.

Це не перший випадок, коли міські чи селищні ради Львівської області ігнорують вимоги законодавства про охорону історичної спадщини. Минулого року Львівський окружний адміністративний суд зобов’язав [2] Олеську селищну раду виготовити облікову документацію для Олеського замку, костелу Святої Трійці, костелу святого Йосафата, келії  та монастиря Капуцинів. Прокуратура Львівської області зазначила, що вказані пам’ятки будуть внесені в реєстр нерухомих пам’яток України.

Якщо історичної будівлі немає в цьому реєстрі, то притягнути до відповідальності за її знищення або невдалу реконструкцію неможливо. Цим може зловживати місцева влада. Нещодавно мешканці села Черниця Миколаївського району розібрали [3] руїни костелу XX століття. Цеглу планують передати місцевій парафії УКГЦ, на місці храму – встановити скульптуру святої родини. При цьому голова громади Роман Сидор не був проти такої ідеї.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2020/03/30/svirzkyj-zamok-ta-shhe-p-yat-istorychnyh-sporud-vnesut-do-reyestru-neruhomyh-pam-yatok-ukrayiny/

URLs in this post:

[1] зобов’язав: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/88328982

[2] зобов’язав: https://lviv.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=260407&fp=80&s=print

[3] розібрали: https://zaxid.net/u_seli_na_lvivshhini_gromada_rozibrala_na_tseglu_zanedbaniy_kostel_n1499917

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.