Львівський АМКУ оштрафував на понад півтора мільйони гривень компанії, які пів року «пиляли» тендери на постачання газу

26 Березня 2020

Територіальне відділення Антимонопольного комітету у Львівській області оштрафувало ТОВ «Паливторг» та ТОВ «Енерго Прайм» на 1,96 млн грн за антиконкурентні дії на торгах. Йдеться про їхню участь в двадцяти закупівлях природного газу переважно в Закарпатській та Львівській областях.

Вперше про змову цих учасників на торгах написав фахівець з публічних закупівель «Центру громадського моніторингу та досліджень» Олег Блінов.

Обидві компанії насамперед пов’язані через спільне керівництво. До 2017 року директором фірми «Енерго Прайм» був теперішній власник та керівник «Паливторг» Олександр Морозов. Ще один співвласник «Паливторг» Роман Жук був до 2018 року також й співвласником компанії «Енерго Прайм».

Учасники подавали свої пропозиції на торги з однакових електронних майданчиків. У більшості випадків документи завантажували зі спільної ІР-адреси в один день на з невеликою різницею у часі.

Між конкурентами були й господарські зв’язки – вони мали договори купівлі-продажу, надавали одне одному транспортні послуги та фінансову допомогу. Для підтвердження своєї матеріально-технічної бази компанія «Паливторг» надала довідку про купівлю обладнання в «Енерго Прайм». Також від липня 2017 до грудня 2018 року в обох компаніях працювали спільні працівники.

Компанії подавали на торги однаково складені документи. Наприклад, у довідці про матеріально-технічну базу вони однаково виділили заголовки жирним шрифтом, а інформацію подали у вигляді таблички з однаковою кількістю стовпців.

Учасники зустрічалися на торгах 23 рази протягом 2017-2018 років, розігравши загалом 7,02 млн грн.

В результаті комісія АМКУ оштрафувала фірму «Павливторг» на 600 тис. грн, а «Енерго Прайм» − на 1,36 млн грн. Компанії не зможуть брати участі у відкритих торгах протягом трьох років.

Фірма «Паливторг» зареєстрована 2016 року у Львові. Її власниками є вищезгадані Роман Жук та Олександр Морозов. Протягом 2019-2020 років компанія отримала замовлень на 146 млн грн.

Компанія «Енерго Прайм» наразі зареєстрована у Києві. Її власницею та водночас керівницею є Оксана Франовська. Протягом 2019-2020 років фірма не отримала жодного замовлення.