- NGL.media - https://ngl.media -

Fact-check: чи впливає група крові на можливість заразитись коронавірусом

26.03.2020 @ 20:02 в Fact Check,Новини

УНІАН, Кореспондент, ТСН, ZIK та низка сміттярок опублікувала маніпулятивну (якщо не сказати дезінформативну) новину про те, що ніби-то коронавірус вражає більше людей із другою групою крові. Жодної офіційної інформації про це немає. Є лише неперевірене і нерецензоване дослідження, яке може і не бути рецензованим взагалі.

Серед львівських сайтів цю інформацію опублікував також сайт газети «Високий замок» 🙊 https://bit.ly/2QrLEtf [1]


Журналісти зазначають, що люди з другою групою крові найбільш вразливі до коронавірусу. Такий висновок подають як остаточний, однак насправді це маніпуляція. Відповідне дослідження ще не пройшло перевірки!

«Як повідомляє Global Times з посиланням на сайт медичних досліджень Medrxiv, були взяті зразки аналізів у 2173 пацієнтів трьох лікарень з Вуханю і Шеньчженя, у яких був підтверджений коронавірус, 206 зразків належали людям, які померли від коронавірусу». За висновками вчених, люди із другою групою крові мають найвищий ризик зараження коронавірусом, – йдеться в публікаціях.

Сайт Medrxiv – це не сайт медичних досліджень, а безкоштовний онлайн-архів для поширення повних, але ще не опублікованих рукописів (препринтів) в медичних, клінічних та суміжних науках про здоров’я. Ці публікації – це попередні звіти про роботу, які не пройшли перевірки. Як вказано на сайті Medrxiv [2], на них не слід покладатися на практиці і не слід повідомляти їх у ЗМІ як доведену інформацію!

Таке неперевірене дослідження щодо групи крові хворих на коронавірус дійсно опубліковане на сайті Medrxiv. Однак воно ще не було рецензоване експертами, які оцінюють статтю і можуть виявити слабкі сторони в припущеннях, методах та висновках. А до цього часу говорити про будь-які результати зарано.

Надсилайте нам сумнівні публікації та повідомлення для перевірки: lviv@nashigroshi.org.

Підписуйтесь на наш:

👉 Facebook [3] 

👉 Telegram [4]

👉 Twitter [5]


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2020/03/26/fact-check-chy-vplyvaye-grupa-krovi-na-mozhlyvist-zarazytys-koronavirusom/

URLs in this post:

[1] https://bit.ly/2QrLEtf: https://bit.ly/2QrLEtf?fbclid=IwAR24PV04bSLLVD70gb2tSR0uUhVK0FIn3aZce3_eP0BbEtxTOZlPB8T64c4

[2] Medrxiv: http://bit.ly/3d9srWW

[3] Facebook: https://www.facebook.com/NashiGroshiLviv/

[4] Telegram: https://t.me/corruptLviv

[5] Twitter: https://twitter.com/nashigroshilviv

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.