Суд зобов’язав міську раду дозволити будівництво офісного центру біля проспекту Чорновола

24 Березня 2020

Вигляд майбутнього офісного центру (містобудівний розрахунок)

Львівський окружний адміністративний суд зобов’язав виконавчий комітет Львівської міської ради оформити та видати містобудівні умови та обмеження на будівництво офісу на вул. Франтішека Ржегоржа, 21 у Львові.

Мер Львова Андрій Садовий досі не підписав цього рішення та пообіцяв його скасувати, оскільки мешканці району виступають проти будівництва. За словами очільниці юридичного департаменту Львівської міської ради Гелени Пайонкевич, міська рада вже подала апеляційну скаргу.

Ділянка для будівництва офісного центру (зображення zaxid.net)

Йдеться про будівництво офісного центру поблизу кільця на між вул. В’ячеслава Липинського та проспектом В’ячеслава Чорновола. Перші містобудівні умови та обмеження на цей об’єкт видали у жовтні 2017 року. Тоді висота будівлі становила 14 метри, а відсоток забудови – 39%. У травні 2018 року ділянку під це будівництво продали на аукціоні майже за 2,5 млн грн. Згідно з зонінгом Шевченківського району, ця земля належить до зони громадської забудови (Г-2).

Проблеми з будівництвом нового офісу почалися у серпні 2018 року. Тоді виконавчий комітет за зверненням забудовника погодив нові містобудівні умови та обмеження, де збільшив висоту будівлі до 35 метрів, а відсоток забудови – до 93%. На засіданні виконкому колишній головний архітектор Львова Юліан Чаплінський зазначив, що попередні містобудівні умови та обмеження були «дуже умовні».

Вигляд майбутнього офісного центру (містобудівний розрахунок)

Після затвердження нових містобудівних умов та обмежень мешканці району виступили проти майбутнього будівництва. Вони вимагали зменшити висоту будівлі до 14,2 метрів та відсоток забудови до 39%. Мешканці вважали, що висотна будівля заступить сусідні низькоповерхові будинки, а через малу відстань між будинками не зможе проїхати пожежна машина. У жовтні 2018 року мер Львова Андрій Садовий пообіцяв їм скасувати це рішення виконкому.

Пізніше замовниця містобудівних умов та обмежень Галина Мазур подала в суд на виконавчий комітет. Основною претензією жінки було те, що без належно оформлених містобудівних умов та обмежень вона не може розпочати будівництво. У листопаді 2019 року Галина Мазур звернулася до виконавчого комітету по їхню копію, однак їй відповіли, що документу немає.

Суд визнав, що своїми діями виконавчий комітет порушив ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні». Оскільки на засіданні виконком підтримав видачу цих містобудівних умов та обмежень, то міський голова повинен був їх підписати та завершити процедуру оформлення.

Згідно з містобудівним розрахунком, тут планують офісну будівлю на десять поверхів. На першому та другому поверхах будуть торгові приміщення та центр дитячого дозвілля. На третьому поверсі − актовий зал, лоббі-бар, кімната для переговорів, хол, вбиральні та приміщення адміністрації будівлі. Решта будівлі, окрім останнього технічного поверху, передбачена для офісів.

У серпні 2018 року архітектурно-містобудівна рада при управлінні архітектури та урбаністики Львівської міської ради розкритикувала цей проєкт будівництва. Основне зауваження стосувалося малої кількості паркомісць – їх забудовник передбачив лише 20.

Крім того, вже згаданий Юліан Чаплінський виступив проти ідеї забудовника зробити паркування на проєктованому зеленому хіднику. «За» проголосувало шестеро членів містобудівної ради, проти − троє, а утрималося – також шестеро. В результаті містобудівна рада вирішила, що зауваження щодо паркомісць потрібно врахувати під час подачі містобудівного розрахунку для отримання містобудівних умов та обмежень.

Публікація підготовлена за підтримки МФ Відродження