Прокуратура продовжить розслідування крадіжки ділянки на Липинського, 27

25 Лютого 2020

Розслідування у кримінальному провадженні щодо вкраденої ділянки на вул. Липинського, 27 у Львові продовжуватиметься і після передачі землі назад в комунальну власність. Про це редакції «Наші гроші. Львів» повідомив начальник управління представництва інтересів держави в суді Прокуратури Львівської області Василь Гайворон.

Нагадаємо, ділянка на вул. Липинського, 27 раніше незаконно перейшла у власність Віталії Дяченко – племінниці депутата міської ради та співвласника компанії «Авалон» Григорія Козловського. Минулого тижня Львівська міська рада погодила повернення ділянки у власність міста. Віталія Дяченко сама звернулася до міської ради з пропозицією передати землю в комунальну власність. Відтак, з власницею укладуть угоду про пожертву. Під час голосування за це питання Григорій Козловський заявив про конфлікт інтересів.

На ділянці площею 1,28 га, яка незаконно вибула з власності міста, веде будівництво компанія Avalon

Такі дії власниці ділянки та мерії, за словами прокурора Василя Гайворона,  засвідчили, що земля належить міській раді, а саме це один з ключових моментів, які прокуратура намагалась довести. Однак навіть після повернення ділянки в комунальну власність кримінальне провадження не закриють, а обіцяють покарати тих, чиї дії призвели до втрати містом ділянки.

«Слідству залишилося дати оцінку тим особам, внаслідок дій яких ця ділянка незаконно вибула з власності територіальної громади», − каже Василь Гайворон.

Крім того, прокуратура вважає, що міська рада має стягнути збитки, завдані бюджетові через безоплатне користування ділянкою.  За попередніми підрахунками, це – 1,8-2 млн грн.

«Міська рада має всі права і можливості стягувати ці кошти», − переконаний Гайворон.

Про незаконне привласнення ділянки з комунальної власності вперше написали «Наші гроші. Львів» в липні 2019 року. Землю на вул. Липинського, 27 отримали через шахрайство з оформленням власності під час продажу майна збанкрутілого ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод». Учасники схеми придбали з аукціону невеликий фінський будинок, а пізніше, через підставні іпотечні угоди, незаконно привласнили ще й землю під ним. Фігурантом оборудок також був Григорій Козловський, але тепер земля належить Віталії Дяченко.

Після публікації нашого розслідування прокурори відкрили кримінальне провадження, а вже у листопаді 2019 року суд наклав арешт на ділянку. Слідством встановлено, що вартість землі становить 1,3 млн грн. Наразі вона є під арештом.