Суд дозволив юристам Козловського будувати ресторан у Стрийському парку на місці зруйнованого ними павільйону

19 Лютого 2020

Вигляд павільйону до руйнування (фото: ЛМР)

Восьмий апеляційний адміністративний суд не задовольнив апеляційної скарги Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Львові, яка намагалась відновити дію свого припису про зупинення будівництва в Стрийському парку. Там забудовник ТОВ «Львів-Енергія» будує ресторан на місці незаконно знесеної будівлі.

Йдеться про реконструкцію колишнього виставкового павільйону під ресторан на вул. Уласа Самчука, 16 у Стрийському парку. У квітні 2019 року компанія-забудовник «Львів-Енергія» знищила частину будівлі замість того, щоб її відновити.

Проєкт майбутнього ресторану на вул. Уласа Самчука, 16 (ілюстрація: Львівський портал)

Відтак на початку травня Інспекція ДАБК у Львові винесла припис про зупинення підготовчих та будівельних робіт, оскільки фактичні роботи не збігалися із затвердженою проектною документацією. Однак вже у вересні компанія «Львів-Енергія» домоглася скасування цього припису в першій інстанції.

Основною причиною скасування було те, що інспекція зробила ряд процедурних помилок, пов’язаних з перевіркою будівництва. Наприклад, вона не пред’явила посадовцям «Львів-Енергії» відповідних документів перед позаплановою перевіркою, а у наказі про перевірку не вказала назви замовника дозволу на виконання будівельних робіт.

Знесений виставковий павільйон на вул. Уласа Самчука, 16 (фото: Львівська міська рада)

Інспекція ДАБК у Львові намагалася оскаржити це рішення, однак, як вже зазначено вище, апеляційний суд позову не задовольнив.

Тепер ж компанія «Львів-Енергія» намагається через суд отримати від департаменту економічного розвитку Львівської міської ради довідку про те, що вони не мають платити пайовий внесок.

ТОВ «Львів-Енергія» отримала містобудівні умови та обмеження на реконструкцію будівлі під ресторан у липні 2018 році. Тоді колишній головний архітектор Львова Юліан Чаплінський заявив, що в цьому проєкті не передбачено ані підйому даху, ані добудови − лише реконструкція в межах стін.

Після того, як забудовник зруйнував частину будівлі, місто вимагало у нього відновити будівлю. При цьому керівник департаменту містобудування Львівської міської ради Сергій Коровайник та очільниця Стрийського парку Олена Мазурик отримали догани.

«Я отримав шок, коли позаминулого тижня побачив, як зруйнували один з історичних павільйонів у Стрийському парку. Такі речі недопустимі! За таку ситуацію треба карати», − зазначив під час апаратної наради мер Львова Андрій Садовий.

Земельну ділянку на вул. Уласа Самчука, 16 в межах Стрийського парку компанія «Львів-Енергія» отримала у квітні 2018 року. Депутати віддали їй дев’ять соток землі в обмежене сервітутне платне користування на 10 років для обслуговування нежитлової будівлі. Саме цей виставковий павільйон перейшов у власність «Львів-Енергії» від Львівської обласної профспілкової організації ПАТ «Львівобленерго», яка до 2018 року була засновником фірми. Протягом 2019 року юристконсультант «Львівобленерго» оскаржував ряд документів, пов’язаних з передачою будівлі у власність «Львів-Енергії», однак в результаті сторони уклали мирову угоду.

Нагадаємо, що ухвалою сесії ділянку передали в користування «Львів-Енергія» без права будівництва, огородження та зміни цільового призначення. Вона належить до природно-заповідного призначення, оскільки Стрийський парк є пам’яткою садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення.

Кінцевими бенефіціарами «Львів-Енергії» є Юрій Ломага та Олексій Різник – юристи та партнери депутата Львівської міської ради, бізнесмена Григорія Козловського.