- NGL.media - https://ngl.media -

Генпрокуратура підозрює, що раптова зміна власності видобувача «Нафтусі» є хабарем генералу Жербицькому

14.02.2020 @ 13:40 в Новини

Офіс генпрокурора розпочав провадження щодо можливого отримання неправомірної вигоди колишнім першим заступником головного військового прокурора Володимиром Жербицьким, який нещодавно отримав у власність частку ТОВ «Трускавецькі лікувальні води».

Згідно з повідомленням [1] прес-служби, провадження розпочали на підставі повідомлення у засобах масової інформації.  Досудове розслідування проводять детективи Національного антикорупційного бюро України.

«Офісом Генерального прокурора розпочато провадження щодо можливого вчинення колишнім першим заступником Головного військового прокурора злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, тобто одержання службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, неправомірної вигоди у особливо великому розмірі за непритягнення осіб до кримінальної відповідальності», – йдеться в повідомленні.

Як повідомляли [2] «Наші гроші. Львів», на початку лютого у структурі власності підприємства «Трускавецькі лікувальні води», яке володіє спеціальним дозволом на видобуток мінеральної води «Нафтуся», відбулись суттєві зміни. Новими власниками підприємства, яке раніше належало ПрАТ «Трускавецькурорт», стали четверо киян, серед яких екс-заступник військового прокура Володимир Жербицький.

Жербицький три роки тому вийшов на пенсію, і цей його вихід супроводжувався гучним скандалом через те, що він відсудив собі пенсійне забезпечення у розмірі майже 40 тис. грн попри наявне обмеження в 11 тис. грн. До виходу на пенсію він був відомий тим, що посадив за грати львівського суддю-колядника Ігоря Зварича.

Більш гучними справами, які розслідував Жербицький, були розслідування [3] оборудок Сергія Курченка в банківській сфері та зі скрапленим газом. В 2017 році народний депутат від БПП Сергій Лещенко заявив [4], що в справі зі скрапленим газом [1] ГПУ ще в 2015 році підготувала звернення до Верховної Ради про зняття депутатської недоторканості та затримання нардепа Юрія Бойка, якого вважала «учасником злочинної організації Сергія Курченка».

Бойко підозрювався в тому, що на посаді міністра ПЕК сприяв завищенню обсягів скрапленого газу для населення, який через фірми Курченка продавався на ринку для приватних підприємств. Заява до парламенту не була передана, а в 2016 році Військова прокуратура заявила, що Бойко допитаний в справі Курченка як свідок. Для притягнення екс-міністра палива та енергетики до відповідальності забракло доказів. ГПУ заявила, що схема зі зрідженим газом нанесла державі збитки в 2 млрд грн.

Нагадаємо, попередній власник «Трускавецьких лікувальних вод», де отримав частку генерал Жербицький,  це ПрАТ «Трускавецькурорт». Власником акціонерного товариства є ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Хантер» (67%) та ТОВ «Поліінвестгрупп» (33%). Найбільший пакет акцій «ЗНВКІФ «Хантер» в майже 34% належить кіпрській «Kotryna holding ltd», власником якої вказана компанія з Сейшельських островів «VLD Holding Limited». Раніше саме «Поліінвестгрупп» була повноцінним власником «Трускавецькурорту», а через компанію «DV corporation limited» була пов’язана з Юлієм Іоффе, який був заступником Юрія Бойка в міністерстві ПЕК та в Республіканській партії.

Головою наглядової ради «Трускавецькурорту» є Павло Якубенко, а до складу ради входить його син Володимир Якубенко, який раніше працював заступником голови правління «Нафтогазу України» та очолював ДК «Газ України». Також наглядової ради «Трускавецькурорту» входить Вадим Український – віце-президент ДП НАЕК «Енергоатом». Він раніше працював заступником голови правління НАК «Нафтогаз України» та радником міністра ПЕК Юрія Бойко.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2020/02/14/genprokuratura-pidozryuye-shho-raptova-zmina-vlasnosti-dobuvacha-naftusi-ye-habarem/

URLs in this post:

[1] повідомленням: https://www.gp.gov.ua/ua/news?_m=publications&_t=rec&id=267038&fp=10

[2] повідомляли: http://ngl.media/2020/02/12/vijskovyj-prokuror-yakyj-posadyv-suddyu-zvarycha-dobuvatyme-truskavetsku-naftusyu/

[3] розслідування: http://nashigroshi.org/2020/02/13/prokuror-iakyy-ne-posadyv-yuriia-boyka-otrymav-rodovyshche-naftusi-vid-otochennia-boyka/

[4] заявив: https://www.pravda.com.ua/columns/2017/05/16/7144024/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.