«Прозорий» Дрогобич непрозоро віддав 180 тисяч за рекламу улюбленим журналістам

11 Лютого 2020

Виконавчий комітет Дрогобицької міської ради підписав договір на 179 тис. грн із редакцією народного часопису «Галицька зоря» на послуги із висвітлення діяльності ради. Про це повідомляється на сайті електронних закупівель Prozorro.

Згідно з угодою, газета розповідатиме про роботу чиновників та депутатів щонайменше двічі на тиждень до кінця року. Ця інформація має поміститися на площі 36 тис. см². Саме в таких одиницях вимірювали надану послугу, що приблизно становить 30 газетних шпальт «Галицької зорі».

Це вже друга спроба виконкому Дрогобича замовити послуги з висвітлення діяльності. В січні чиновники намагались придбати 75 тис. см2 газетної площі за 375 тис. грн. Тоді участь в аукціоні взяло три учасники «Вільне слово», «Медіа Дрогобиччина» та «Галицька Зоря». Перша не зменшувала ціну і не торгувалась, а друга – пропонувала послуги за 99 тис. грн. А «Галицька Зоря», в останньому раунді аукціону взагалі «впала» до 1 гривні, про що писали «НГ. Львів».

Зазвичай ставка у 1 грн у закупівлях буває помилковою. Однак обмежень щодо пониження цінової пропозиції немає. А учасник не повідомляв про відмову від укладання угоди. Попри це, виконавчий комітет скасував цей тендер, пояснивши таке рішення не технічною помилкою, а «зменшенням видатків».

Натомість голова правління «Центру громадського моніторингу та досліджень» Мирослав Сімка вважає, що відміна закупівлі була пов’язана не з економією бюджету, а з тим, що третій учасник, в даному випадку «Медіа Дрогобиччина», зламав звиклу схему розподілу коштів між двома газетами.

«Участь третього учасника (і значно вигідніша пропозиція за результатом другого раунду торгів) змусила редакцію «Галицької Зорі» піти на крайній крок і знизити ціну до абсолютного мінімуму, фактично нереальної ціни. В описку я не вірю», – каже Сімка. 

Тим більше, що в бюджеті навіть після зменшення видатків передбачена сума була достатньою, щоб укласти угоди з переможцями. Як пояснив секретар тендерного комітету Віталій Михалко, їх скоротили з 420 тис. грн до 199 тис. грн. Нагадаємо,  газета «Медіа Дрогобиччина» пропонувала послуги за 99 тис. грн.

«Закон говорить, якщо зменшується фінансування – відміняються торги», – переконаний Віталій Михалко.

Натомість експерт з закупівель та аналітик «Центру громадського моніторингу та досліджень» Олег Блінов каже, що якщо бюджет зменшили, але загальна сума пропозицій переможців є суттєво меншою, ніж кошторис, то підстав для скасування тендеру немає. Відповідно виконавчий комітет мав підписати договори за результатами попередньої закупівлі.

«Таке скасування тендерів без обєктивних підстав є порушенням, і у новому законі про публічні закупівлі за це накладатимуть адміністративні штрафи», – пояснив Блінов. 

Нагадаємо, місто Дрогобич очолило рейтинг «Прозорі міста» від організації «Трансперенсі Інтернешнл Україна». З можливих 100 балів місто  отримало 85,2, з яких 6 балів (з 10 можливих) саме за проведення відкритих та чесних закупівель.