- NGL.media - https://ngl.media -

Виконком дозволив власникові «ОККО» збудувати готель на площі Міцкевича, незважаючи на містобудівні порушення

07.02.2020 @ 12:00 в Новини

Виконавчий комітет Львівської міської ради сьогодні, 7 лютого, видав ТОВ «Центр розвитку нерухомості» містобудівні умови та обмеження на будівництво готелю з адміністративно-торговими приміщеннями та підземним паркінгом на площі Міцкевича, 9 у Львові.

Йдеться про будівництво готелю висотою 25 метрів на місці зруйнованого будинку позаду пам’ятника Адамові Міцкевичу. Вигляд майбутньої будівлі визначать на міжнародному архітектурному конкурсі. Згідно з минулорічним проєктом, на першому поверсі майбутньої будівлі будуть магазини, а на верхніх поверхах − івент-холл з панорамною терасою.

Проєкт будівництва, який представил виконавчому комітетові 7 лютого 2020 року

Таке рішення міської ради суперечить містобудівним правилам. Як неодноразово писали «Наші гроші. Львів», з січня 2019 року виконком не може видавати містобудівних умов та обмежень, оскільки у Львові не затверджений [1] історико-архітектурний опорний план.

Це будівництво має й інші порушення – зазначає ексочільник оновленого ЛКП «Археологічно-архітектурна служба м. Львова» Володимир Довжинський. В містобудівних умовах прописано, що забудовник має узгодити паспорт опорядження фасаду в управлінні охорони історичного середовища Львівської міської ради.

Площа Міцкевича, 1982 рік (фото зі сторінки Музею історії фотографії у Львові)

Однак погоджувати його і весь робочий проєкт будівництва потрібно в Міністерстві культури України, оскільки ділянка розташована на території об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Те саме стосується й дозвільних документів – забудовник повинен звертатись до ДАБІ України, а не інспекції ДАБК Львова, як прописано в містобудівних умовах.

«Це свідомі намагання все погодити на місцевому рівні, тому що центральні дозвільні органи не підконтрольні Львівській міській раді», − вважає Володимир Довжинський.

На сьогоднішньому засіданні проти рішення виконкому виступив представник Спілки архітекторів. Він просив зняти це питання з розгляду, оскільки воно належить до компетенції Міністерства культури України. «Ви хочете, щоб там ця яма була ще років десять?», − відреагував на зауваження мер Львова Андрій Садовий.

Забудувати територію на площі Міцкевича, 9 планують вже 20 років. Новий проєкт будівництва з’явився у 2018 році, коли фірма «Центр розвитку нерухомості» отримала [2] містобудівні умови та обмеження. Тоді висота готелю була нижчою за теперішню – 22,4 метри. При цьому міська рада не згадувала про відбудову фасаду колишнього будинку, хоча обіцяла [3] це зробити.

Проєкт будівництва 2018 року

Забудовник готелю «Центр розвитку нерухомості» входить до групи компаній «Універсальна інвестиційна група» бізнесмена Віталія Антонова. Найбільш відомою серед них є ПАТ «Концерн Галнафтогаз» − мережа автозаправок «ОККО».

Нагадаємо, раніше на площі Міцкевича, 9 була [3] кам’яниця, яку знесли в 1997 році через руйнацію. Що було причиною обвалу будівлі – досі невідомо. До 2016 року знесений будинок був пам’яткою архітектури національного значення. Зараз на його місці можна побачити рештки старих міських мур.

Вперше про забудову ділянки почали говорити вже у 1998 році. Інвестори будівництва торгово-адміністративного будинку постійно змінювалися: спочатку ним було підприємство «Галінвест», а пізніше − ПАТ «Львівнафтопродукт». У 2005 році право власності на ділянку отримало ТОВ «Центр розвитку нерухомості», і вже у 2008 році виконком дозволив [4] йому будувати тут готельно-адміністративний комплекс з підземним паркінгом. При цьому забудовник мав провести [3] міжнародний конкурс та погодити проєкт в ЮНЕСКО, однак вже в іншій редакції рішення [5] ці пункти вилучили.

Тодішній проєкт будівництва на площі Міцкевича, 9 викликав значне обговорення серед архітекторів Львова. Основні зауваження стосувалися вигляду майбутньої будівлі − вона була схожа на сусідній будинок «Укрсоцбанку», який називають найпотворнішим у Львові. Реалізувати проєкт не вдалося через судові суперечки зі Спілкою художників України, яка також претендувала [6] на цю ділянку.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2020/02/07/vykonkom-dozvolyv-vlasnykovi-okko-zbuduvaty-gotel-na-ploshhi-mitskevycha-nezvazhayuchy-na-mistobudivni-porushennya/

URLs in this post:

[1] не затверджений: http://ngl.media/2019/11/12/316-dniv-bez-planu/

[2] отримала: https://www8.city-adm.lviv.ua/Pool/Info/doclmr_1.NSF/(SearchForWeb)/BE23A5D7F8F157F6C225836B0033E837?OpenDocument

[3] обіцяла: https://zaxid.net/uvaga__mitskevicha_9_n1101878

[4] дозволив: https://www8.city-adm.lviv.ua/Pool/Info/doclmr_1.NSF/(SearchForWeb)/E9BCCE4EA184AA9AC22574660047CC18?OpenDocument

[5] рішення: https://www8.city-adm.lviv.ua/Pool/Info/doclmr_1.NSF/(SearchForWeb)/DD68E9FAE7AECBF3C225755100559CFA?OpenDocument

[6] претендувала: http://ngl.media/2013/11/27/apelyatsijnyj-sud-zalyshyv-dilyanku-na-mitskevycha-u-vlasnosti-halnaftohazu/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.