Суд зобов’язав знести недобудований ЖК на вулиці Судовій у Львові

07 Лютого 2020

Господарський суд Львівської області задовольнив позов Львівської міської ради і зобов’язав ТОВ «Голуба лагуна» знести самочинно зведений будинок і привести ділянку на вулиці Судовій до переднього стану. Відповідне рішення ухвалене 23 січня, однак у реєстрі судових рішень оприлюднене лише 5 лютого.

ТОВ «Голуба лагуна» взяло в оренду земельну ділянку на Судовій з 2007 року площею 0,03 га на 10 років для будівництва адміністративно-офісної будівлі. Оскільки будівництво планували вести у історичному ареалі Львова, у 2012 році фірма подавала у Міністерство культури історико-містобудівне обґрунтування. У Міністерстві погодили будівництво, але внесли зауваження, що будинок не повинен перевищувати 4 поверхів.

Проєкт будівництва (зображення ЛУН)

У листопаді 2016 році компанія отримала від Львівської міської ради містобудівні умови та обмеження на багатоквартирний будинок з громадськими приміщеннями, а у березні 2017 року до МУО внесли зміни – збільшили площу забудови, будівельний об’єм та інше. У обох містобудівних у майбутнього проєкту вказано, що планують звести 6 поверхів. На сайтах нерухомості майбутній ЖК мав назву «Дохідний дім Interest».

Будівництво станом на грудень 2019 року (фото ЛУН)

У 2017 році у компанії вичерпався термін на оренду земельної ділянки. «Голуба лагуна» намагалась продовжити договір, але депутати не підтримали цієї ухвали.

Департамент ДАБІ у Львівській області у квітні 2017 року скасував містобудівні умови для компанії. Підставою стала невідповідність будівництва (житловий будинок замість адміністративного) та відсутність детального плану. Того ж року інспекція ДАБК у Львові анулювала декларацію про початок виконання будівельних робіт.

Щоправда, у 2018 році «Голуба лагуна» через суд скасувала рішення ДАБІ і повернула містобудівні умови.

Тепер у своєму рішенні Господарський суд Львівської області зазначив, що забудовник використовував ділянку не за призначенням, не продовжив терміни оренди, а також немає дозволу на проведення будівельних робіт. Саме тому це будівництво можна вважати самочинним. Це рішення першої інстанції, а тому забудовник ще може подати апеляційну скаргу.

ТОВ «Голуба лагуна» зареєстроване у Львові, а його власником та директором є Юрій Матала. Раніше він був співвласником КВП «Енергомонтаж», яка без конкурсу отримувала держзамовлення на ремонти шкіл.