Дитячі мрії Авалону

Як у дворі між багатоповерхівками замість дитячого центру хочуть збудувати спортзал
03 Лютого 2020

Компанія Avalon разом з п’яти багатоповерхівками на вулиці Пороховій у Львові пообіцяла збудувати центр дитячої зайнятості. Однак досі на місці дитячого центру є лише фундамент, який перепродали, і тепер там будуватимуть приватний спортзал до приватної школи поруч. Ця історія є ілюстрацією того, на що перетворюється місто, коли міська рада дозволяє забудовникам все.

***

Житловий комплекс Avalon Garden на Пороховій рекламували як такий, що «підійде найвибагливішому». «Головна ідея, що закладена в проект, це орієнтованість на людей, і саме для цього проводились соціальні опитування, дізнавались, яким мешканці бачать своє ідеальне житло», – йшлося в рекламних текстах. 

Покупці квартири сподівалися, що справдяться їх надії на те, що там буде «зелена і розкішна прибудинкова територія, розвинена внутрішня інфраструктура для прогулянок та вишуканий інтер’єр і екстер’єр». 

Avalon Garden під час будівництва

«Ми будуємо на місці колишнього стадіону, тому ми хочемо облаштувати сучасні дитячі майданчики для того, щоби діти і дорослі, які будуть проживати в цьому комплексі, могли вільно грати і в футбол, і в баскетбол», – розповідав під час будівництва ЖК Avalon Garden у 2014 році представник забудовника Рустам Логай.

У рекламних відео повідомлялось, що проект матиме і соціальну складову, «адже один із будинків передбачений для центру дитячого розвитку». 

«В подальшому ми плануємо цей центр перевести на баланс міста для того, щоб кваліфіковані спеціалісти вирішували подальшу долю цього центру», – сказав Логай. 

Більше того, землю під майбутній центр для дітей у дворі між багатоповерхівками… освятили і урочисто заклали перший камінь. 

Момент освячення із рекламного відео

Спорткомплекс – готель – житло

А насправді все починалось не з житла із дитячим центром. Півтора гектара землі на вул. Пороховій, 20, на якій стоїть Avalon Garden, – це колишня територія спортивної зони стадіону. На землі було лише дві споруди побутового та господарського призначення, і ділянку шістнадцять років тому передали в оренду під спорткомплекс ТОВ «Водолій-К». 

Вже через рік, у 2005 році, фірма спробувала отримати дозвіл збудувати там житло, однак отримала відмову

Однак коли влада в місті змінилася, і міським головою замість Любомира Буняка став Андрій Садовий, землі рекреаційного призначення стали землями житлової та громадської забудови, а ТОВ «Водолій-К» отримало право збудувати там спортивно-готельний торговий комплекс. 

Все це відбувалося перед Євро-2012, коли місту були потрібні місця для розміщення футбольних фанатів, які мали приїхати до Львова. У медіа залишилися згадки, що на орендованій землі фірма планувала звести готель «Парк-Плаза» на 180 номерів. Під час громадських слухань директора «Водолій-К» розповідав, що в результаті будівництва комплексу будуть створені нові робочі місця, а місто зможе отримувати додаткові надходження у бюджет.

Львів так і не побачив тих надходжень, бо готель на ділянці не збудували. А вже у 2014 році, не переймаючись тим, що землю давали під інші цілі, влада дозволила збудувати там п’ять багатоповерхових житлових будинків, автоматизований гараж та центр дитячої зайнятості.

На той момент вже було затверджено Генеральний план Львова, згідно з яким ця земля належала до спортивних центрів та комплексів, а тому ніякого житла там не мало б бути. 

Пляма бетону

Багатоповерхівки були збудовані, квартири продані, навіть комерційні приміщення з’єднали корпуси багатоповерхівок. От тільки центру дитячої зайнятості так і не з’явилося. 

Натомість у дворі тісно, а його частина огороджена будівельним парканом. ТОВ «Водолій К», яке реалізувало проект будівництва житлового комплексу Avalon Garden, і, напевно, мало б побудувати дитячий простір, в результаті просто продало «незавершене будівництво» у дворі за 30 тис. грн. 

Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру нерухомого майна, це «незавершене будівництво» має стан готовності 7%. По факту, зараз це просто квадрат бетону огороджений парканом, який місцеві мешканці назвали «пляма бетону». 

“Пляма бетону” у дворі Авалону (фото: skyscrapercity.com)

Власником цієї «плями» є Благодійний фонд «Діаконія», який сьогодні перейменований на благодійний фонд «Рідні». У власність фонду «пляма» перейшла у грудні 2018 року за договором купівлі-продажу. 

Саме на цій «плямі і мав постати Центр дитячої зайнятості, під будівництво якого пафосно освячували землю та закладали камінь, а місцеві мешканці захоплювались меценатством забудовника. 

“Пляма бетону” станом на січень 2020 року (фото Наші гроші. Львів)

«Те, що вони хочуть збудувати цей будинок для дітей – то я за, я підтримаю. Я їм навіть низько кланяюсь за те, що вони придумали таку хорошу річ», – казала у 2014 році мешканка району Ніна Іванівна. 

Тоді вона ще не знала, що центру для дітей не буде, а буде спортзал. Спортзал для приватної школи. А приватна 4-поверхова школа буде збудована на території Класичної гімназії при ЛНУ ім. І. Франка, яка розташована поруч

Плани забудови. Проєктовані об’єкти виділено коричневим

Рік тому, у січні 2019 року, благодійний фонд «Діаконія» звернувся до Львівської міської ради з проханням надати згоду на укладання договору суперфіцію терміном на 10 років на земельну ділянку площею 1,13 га на вулиці  Пороховій, 3 для «будівництва навчального центру двомовної освіти, у тому числі початкової школи». 

Згідно з ухвалою, гімназія теж звернулась з цим проханням. І сесія міської ради підтримала ідею і погодилась віддати частину території класичної гімназії для будівництва приватної школи. 

Як розповів директор гімназії Юрій Джала, раніше на цій частині території була літня школа для лучників. Він вважає, що поява приватної школи не суперечить інтересам гімназії, ба більше сприятиме розвитку території школи. 

У квітні 2019 року представники благодійного фонду «Діаконія» для вчителів гімназії провели презентацію «Проекту двомовної освіти для дітей та дорослих «Ноосфера». Згідно з проектом, тут мала бути така собі «післяшкола для учнів 5-6 класів», а також профорієнтаційний центр для учнів 9-10 класів, наукові лабораторії, художні майстерні та навіть обсерваторія. Доступ для учнів гімназії за пільговими цінами. Проект всім сподобався і мав реалізовуватися спільно з міністерством освіти провінції Альберти (Канада). 

Сьогодні директорка БФ «Рідні» Марта Федорів говорить, що ініціатива будувати спортзал у дворі між багатоповерхівками виникла тому,  що школа там не помістилась би. І саме в міськраді запропонували їм «освоїти» територію сусідньої гімназії.

Вона також каже, що діти із сімейних будинків теж могли б мати місце у новозбудованій приватній школі шляхом отримання соціальних стипендій. 

«Є така пропозиція там (у дворі між багатоповерхівками – ред.) збудувати ще великий спортивний комплекс, але на сьогоднішній день це питання через протести мешканців заморожене», – говорить Федорів. 

Дійсно, власники квартир дізналися, що у їх дворі буде не центр дитячої зайнятості, а приватний спортзал. І такому сусідству не зраділи. Керівник ОСББ «Порохова, 20-В» Сергій Юдін зареєстрував дві петиції проти будівництва. 

Він каже, що мешканцям подобалась ідея будівництва центру дитячої зайнятості, бо в будинки заселилось багато молодих сімей. Крім того, поруч була зелена територія гімназії, і здавалось, життя в новій квартирі буде комфортним. Однак потім територію гімназії відгородили металевою сіткою-парканом, а в їх дворі задумали будувати спортзал, а поруч ще одну школу. «Доїзду до території нової школи не буде, всі будуть ходити через наш двір», – каже Сергій Юдін.

Тіньовий партнер Козловського

Засновником благодійного фонду «Рідні», який раніше називався «Діаконія», є Юрій Федорів. Людина непублічна, але як то кажуть «широко відома у вузьких колах».  

Саме його називають ключовим власником компанії «Авалон», де епатажний депутат Львівської міськради Григорій Козловський є таким собі фронтменом. В цих «вузьких колах» Юрій Федорів відомий як «Юра Музикант». Раніше він співав у відомому львівському хорі «Дударик», але давно покинув Львів і сьогодні є громадянином Кіпру, який мешкає у Лондоні.

Активність Юрія Федоріва в Лондоні видно як мінімум по двох компаніях, одна з яких вже припинила роботу, – Delgany UK Limited та Flavour Garden Ltd. В обох цих компаніях, у різний час секретарем або директором була львів’янка Алла Шамова.

Алла Шамова є підписантом в Благодійному фонді «Рідні», що має намір збудувати нову школу. Водночас, Шамова є директором ТОВ «Інноваційні системи менеджменту» («ІСМ»). Саме ця компанія пов’язує громадянина Кіпру Юрія Федоріва з найактивнішою будівельною компанією Львова. Адже Алла Шамова, яка має доступ до документів, і львівських, і британських фірм Федоріва, керує компанією «Парк Спейс», яка планує побудувати скандальний готель в Парку культури на Лижв’ярській.

Засновниками «Парк Спейс» є ТОВ «Авалон Інкомпані» та АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Адамант».

Шамова ще також керує компанією «Скай дістрікт», що належить Олександрові Фтоміну, який ще донедавна був одним з офіційних власників основної компанії Avalon Ink, а сьогодні володіє низкою афільованих до неї компаній.

Чоловік Алли Шамової – Антон Шамов є власником компанії «Прайм софт», офіс якої є на вулиці Головацького, 23 В. Тут також розташовано офіс компанії «Водолій-К», яка й отримувала ділянку під будівництво житлового комплексу із дитячим центром на Пороховій. Нині навіть сини Федоріва та донька Козловського мають спільну компанію «Львів сіті пропертіз».

«Компанія Avalon є нашим партнером. У новобудовах Avalon створюються наші дитячі будинки сімейного типу. Але ми не є благодійним фондом, заснованим компанією Avalon», – розповіла Марта Федорів. 

  • Тобто ваші засновники ніяк не пов’язані з Avalon?
  • Ну, я такого не сказала, що вони не пов’язані. Компанія Avalon – це окрема структурна одиниця.

P.S.

 Ми звернулись за коментарями до Львівської міськради, однак там наразі про плани будівництва школи і спортзалу не дуже в курсі. Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев каже, що ніхто не звертався до них з документами ні для розробки змін до детального плану, ні для отримання містобудівних умов та обмежень. 

А Ельвіра Колос, заступниця начальника управління земельних ресурсів ЛМР, повідомила, що наразі рада дала дозвіл на поділ ділянок на території Avalon Garden, де окрему ділянку планують закріпити для завершення будівництва центру дитячої зайнятості. Проекти землеустрою в раду для їх затвердження ще не надсилали.

Матеріал підготовлено за підтримки МФ “Відродження”

 

Команда «Наші гроші. Львів» щодня викриває корупцію в різних сферах: ми перевіряємо, як витрачають бюджетні гроші, чи законно будують чергову багатоповерхівку в нашому місті, чи все майно задекларували чиновники. Ми – незалежна громадська організація і покладаємося на вашу фінансову підтримку. Кожна ваша гривня – це можливість для нашої команди зробити більше.