Суд дозволив «Львівкисню» і далі дерибанити тендери з пов’язаним «Львівським хімічним заводом»

28 Січня 2020

Господарський суд у Львівській області вважає, що ТОВ «Львівкисень» не вступало в змову із «Львівським хімічним заводом» та не спотворювало результати торгів, незважаючи на доказову базу АМКУ про пов’язаність двох організацій та завищення цін на медичний кисень. Цікаво, що звинувачення з хімічного заводу не знято.

23 січня суд оголосив резолютивну частину рішення, за якою частково скасував рішення Антимонопольного комітету України, а саме щодо ТОВ «Львівкисень». Про це повідомила прес-служба Антимонопольного комітету.

АМКУ оштрафував ТОВ «Львівкисень» та ПАТ «Львівський хімічний завод» за змову на торгах ще 28 березня 2019 року. Контролери довели узгоджену поведінку компаній на торгах, а також те, що вони поділили ринок у Львові. За даними АМКУ, дев’ять медичних установ міста на момент проведення торгів були обладнанні киснево-газифікаційними станціями, які є власністю, або передані в оренду ТОВ «Львівкисень». Окрім штрафу, підприємства також позбавили можливості брати участь у відкритих торгах впродовж 3 років.

Серед доказів АМКУ щодо пов’язаності підприємств, зокрема, було те, що «Львівкисень» у документації зазначав, що володіє виробничою дільницею у Львові на вулиці Рахівській, 16. А саме ця адреса є місцем розташування «Львівського хімічного заводу». Крім того, у паспортах якості кисневих балонів в усіх своїх тендерних пропозиціях «Львівкисень» вказує виробником «Львівський хімічний завод». Обидві фірми завіряли документи у одного приватного нотаріуса. А для доставки товару «Львівкисень» використовує машини, які належать хімічному заводу, між ними укладено низку господарських угод.

Крім того, донька директора «Львівського хімічного заводу» – Крістіна Бобришова до 2013 року була однією із засновниць ТОВ «Львівкисень», а протягом 2012-2014 років отримувала дохід від діяльності ТОВ «Львівкисень» і дивіденди від акцій «Львівського хімічного заводу».

Вперше про пов’язаність цих компаній «НГ. Львів» написали ще у 2014 році. Через рік розслідування розпочав Антимонопольний комітет. У 2017 році «Львівський хімічний завод» звернувся до суду з вимогою визнати недійсним розпорядження про початок розгляду справи та взагалі зобов’язати АМКУ закрити справу без прийняття рішення по суті. У грудні 2017 року «Львівський хімічний завод» програв суд, а березні 2018 року – апеляцію. Ще через рік було доведено змову.

Обидві компанії почали оскаржувати рішення АМКУ в суді. Справу «Львівського хімічного заводу» – фіктивного конкурента «Львівкисню», розглянули у жовтні 2019 року, і суд погодився із доводами АМКУ та залишив рішення без змін. На даний момент підприємство оскаржує це рішення у апеляційному суді, розгляд справи триває.

Ті самі докази виявились недостатніми щодо дій «Львівкисню» і суд ухвалив протилежне рішення.

«НГ. Львів» звернулись за коментарем, щоб з’ясувати мотиваційну частину рішення, однак у Господарському суді Львівської області заявили, що після публікації резолютивної частини колегія суддів має право впродовж 10 робочих днів на підготовку повного рішення, а до його оприлюднення не можуть коментувати деталі справи.

Наразі рішення стосовно ТОВ «Львівкисень» не набуло законної сили, оскільки після оприлюднення є право на оскарження впродовж місяця. Начальник першого відділу розслідувань львівського тервідділення АМКУ Сергій Оленюк зазначив, що після оприлюднення повного тексту комітет збирається оскаржити це рішення в апеляційному суді.

ДОВІДКА:

ПАТ «Львівський хімічний завод» та фірма «Львівкисень» є єдиними постачальниками медичного кисню у Львівській та Івано-Франківській областях. Це дозволяє продавати товар медзакладам у 2-3 рази дорожче. Наприклад, середня вартість тисячі кубометрів медичного кисню на початку 2019 року Львівській області становила 20 тис. грн, у Івано-Франківській – 17,9 тис. грн. Для порівняння, у Харківській його ціна – 7,4 тис. грн, а у Вінницькій – 12,8 тис. грн відповідно. Детальніше про це читайте у матеріалі «Дорогий ковток кисню».