Містобудівна рада розкритикувала проєкт детального плану будівництва 16-поверхівок на Сихові

24 Січня 2020

Вигляд на територію, де планують будівництво (джерело Google, 2015 рік)

Архітектурно-містобудівна рада при управлінні архітектури та урбаністики Львівської міської ради 22 січня не підтримала будівництво 9-поверхівки та двох 16-поверхівок серед садибних забудов на Сихові.

Йдеться про проєкт детального плану території в районі вул. Соняшникової, вул. Сихівської та залізничної колії. Одна з причин відмови – детальний план цієї території розробили з метою отримання містобудівних умов та обмежень. За спостереженнями «Наші гроші. Львів», це одне із виняткових засідань, оскільки члени містобудівної ради відкрито обговорили проблематику розроблення ДТП у Львові.

Нагадаємо, що детальні плани території потрібні для визначення майбутнього вигляду та розвитку певного району, це важливий документ, завдяки якому територія має стати комфортною для мешканців. Однак міська рада використовує його для того, щоб дозволити будівництво багатоповерхівок в будь-якому місці всупереч містобудівним правилам.

Саме завдяки детальним планам території дозволили збудувати десяток багатоповерхівок в садибній зоні Під Голоском та багатоповерхівку «Авалону» замість майбутнього парку на вул. Липинського, 27.

Проєкт детального плану території в районі вул. Соняшникової-Сихівської, який обговорювали на архітектурно-містобудівній раді, охоплює більше 10 га, де здебільшого розташована садибна забудова та колишня насосна станція «Львівводоканалу».

Власником насосної станції сьогодні є ПП «Корт-Сервіс», яке й збирається вести нове будівництво. Тут планують збудувати односекційний 9-поверховий будинок, дві секції будівель по 16 поверхів, а ближче до колії – багаторівневий паркінг на 96 паркомісць з офісними приміщеннями. Для цього забудовник хоче перевести територію санітарних об’єктів у дві зони – змішаної малоповерхової та багатоповерхової забудови та територію громадської забудови.

Сам проєкт детального плану на засіданні містобудівної ради розкритикували. Наприклад, архітектор Андрій Беляєв запитав, чому креслення компанії не показують можливий розвиток всієї території та чи проектована будівля не перешкодить розвивати ділянку цілісно та гармонійно. Адже, за його словами, 16-поверховий будинок в оточенні одно-двоповерхової забудови не має сенсу.

«Це не є детальний план території. Це є підстава отримати містобудівні для окремо взятої ділянки», – зауважив він.

Інші претензії членів містобудівної ради стосувалися того, що паркінг є сумнівним шумозахистом від залізниці для такого висотного будинку. Також архітекторам не сподобалася невелика відстань майбутніх багатоповерхівок до садибних будинків та проїзд біля них. Вони назвали цю ділянку «абсолютно випадковою» та зазначили, що цю «окремо взяту республіку» дуже важко назвати продовженням генерального плану.