Стрийська школа віддасть понад півмільйона гривень підприємиці, яка готувала документи на шкільному сканері

20 Січня 2020

Стрийська спеціалізована школа №4 за результатом відкритих торгів підписала договір на 576 тис. грн на послуги з харчування учнів 1-4 класів із приватною  підприємицею Любомирою Черепанин, яка готувала документи безпосередньо на техніці тендерного комітету. Про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

За договором, переможець тендеру буде забезпечувати сніданками та обідами учнів 1-4 класів та пільгових категорій, зокрема, сніданки та обіди, вартість яких становитиме 11 та 16 грн відповідно.

Єдиним конкурентом на торгах виступила ще одна приватна підприємиця Галина Петрикович із пропозицією на 2,7 тис. грн дорожчою. Але її поведінка на торгах свідчить про технічний характер її участі: конкуренти не торгувались під час аукціону, і Петрикович не завантажила низку необхідних документів. Крім того, Любомира Черепанин та Галина Петрикович подала кілька однакового змісту і оформлення довідок, хоча замовник вимагав їх у довільній формі.

Проблеми із документами є і у переможця, тобто Любомири Черепанин. Наприклад, відсутній витяг з реєстру платників податку та довідки про внесення до реєстру операторів ринку харчових продуктів через що тендерний комітет мав відхилити цю пропозицію.

Однак відхилення не відбулось, можливо, через те, що тендерний комітет і переможець тендеру тісно «співпрацюють». Як стало відомо із метаданих відсканованих файлів, Любомира Черепанин готувала документи для участі в торгах на тому ж сканері, що і тендерний комітет.

Як зазначав раніше голова «Центру громадського моніторингу та досліджень» Мирослав Сімка, підготовка документів у замовника свідчить про пряму корупцію. Адже сканування документів для учасників – це лобіювання зі сторони замовника. Ймовірно, в пропозиціях учасників цих торгів заклали «відкат». На думку Сімки, замовник не просто так не дозволяє сканувати в себе документи, йому потрібно за це заплатити.

З огляду на думку експертів, може йтися про фіктивну конкуренцію, коли замовник наперед знає, хто виграє, а коли приходять інші компанії, то їх відхиляють через надумані  причини.

Ми звернулись за коментарем до переможниці торгів Любомири Черепанин із запитанням, чи користувалась вона технікою школи, і її першої реакцію було:

-А що таке? Хіба не можна?

Проте до кінця розмови вона змінила свою думку і заперечила факт використання техніки замовника.

Секретар тендерного комітету школи Галина Басараб також заперечила використання техніки переможцем торгів. Вона також додала, що не знає яким чином у документах замовника та переможця однакові метадані.

Любомира Черепанин зареєстрована у Стрию і з 2017 року взяла участь у 10 закупівлях серед яких перемогла у 4, усі з яких – від Стрийської спеціалізованої школи №4 загальною вартістю 1,8 млн грн.