«Львівелектротранс» знову купив квитки за прямою угодою, проігнорувавши норму про проведення допорогових закупівель

20 Січня 2020

Львівське комунальне підприємство «Львівелектротранс» закупило проїзні квитки на майже мільйон гривень. При цьому воно проігнорувало рішення виконкому, яке зобов’язує комунальні підприємства проводити допорогові закупівлі.

На сайті публічних закупівель Prozorro жодних обґрунтувань своїх дій «Львівелектротранс» не надав. Також в ЛКП не надали коментар щодо цих закупівель.

15 січня у електротранспорті Львова почав діяти новий тариф – 6 або 7 грн за разову поїздку, в залежності від способу оплати. «Львівелектротранс» замовив разові проїзні квитки у ТОВ «Укрспецполіграфія» на 770 тис. грн та місячні проїзні у ПрАТ «Артсервіс» − на 225 тис. грн. Ці компанії в основному друкують квитки для комунальних транспортних підприємств та білети для музеїв.

Згідно зі спільним дослідженням «Центру громадського моніторингу та досліджень» (далі – «ЦГМД») та «Наших грошей. Львів», протягом 2018-2019 років «Львівелектротранс» освоїв 68 млн грн без проведення конкурсних торгів. Натомість для освоєння цієї суми підприємство використало непрозору процедуру звітування.

Як раніше пояснювали «Наші гроші. Львів», замовники постфактум звітують про закупівлю товарів, послуг чи робіт, яку вже здійснили. Відтак з’являються потенційні корупційні ризики, оскільки така закупівля не може виключити людський фактор у виборі підприємця, не може забезпечити конкуренцію та економію.

Нагадаємо, що виконавчий комітет Львівської міської ради зобов’язав комунальні підприємства проводити допорогові закупівлі на суми, що перевищують 50 тис. грн на товари та послуги і 500 тис. грн – на роботи.

Наразі КП «Львівелектротранс» порушило рішення виконкому, однак, за словами експерта з публічних закупівель «Центру громадського моніторингу та досліджень» Мирослава Сімки, вже з квітня 2020 року уникнення допорогових закупівель стане порушенням ЗУ «Про публічні закупівлі».

За даними дослідження «ЦГМД» та «НГ. Львів», комунальні підприємства Львова з кожним роком збільшують кількість прямих угод. Лише три комунальні підприємства протягом 2018-2019 років через непрозору процедуру звітування освоїли 191 млн грн. Рейтинг підприємств-звітувальників за кількістю договорів очолює «Львівтеплоенерго», друге місце посідає «Львівелектротранс», а третє – «Львівводоканал».

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії