У Буську тендерному махінаторові через іншу фірму відписали понад 3 млн грн на реконструкцію палацу Бадені

27 Грудня 2019

Управління будинками міста Буська підписало договір з ТОВ «Рем Буд Пласт» на аварійні роботи з реставрації палацу Бадені за 3,15 млн грн. Про це повідомляється на сайті електронних закупівель Prozorro.

Палац Бадені (фото КРАЙ – Краєзначо-туристичний портал)

Це вже не перша спроба міської ради Буська відремонтувати палац. Як раніше повідомляли «НГ. Львів», у травні 2018 року був укладений генеральний договір на реставрацію палацу загальною вартістю 1,4 млн грн. В рамках цього договору підписали лише одну угоду з фірмою «Базис Сервіс» на реставрацію частини даху за понад 400 тис. грн. Управління будинками міста Буська перерахувало фірмі 125 тис. грн як аванс на придбання матеріалів, проте далі роботи не продовжились.

Цього разу «Базис сервіс» виступило конкурентом нового переможця тендеру  ТОВ «Рем Буд Пласт». Власником останньої є Петро Орихівський, який неодноразово фігурував у матеріалах «Наших грошей. Львів» але, здебільшого, як співвласник ТОВ «Пласт».

Раніше «Пласт» змагався за тендер на реконструкцію басейну, який оголошували чотири рази. В усіх випадках тендерний комітету відділу освіти Буської РДА намагався створити умови, щоб віддати підряд на 12 мільйонів саме фірмі Орихівського, яка навіть розпочала роботи раніше, ніж її визнали переможцем.

У листопаді поточного року фірму «Пласт» та її конкурента з закупівлі на ремонт басейну ТОВ «Галицький будівельник», було визнано змовниками. Адже, виявилось, що власником 50% статутного капіталу обох є Петро Орихівський. Антимонопольний комітет оштрафував обидві фірмі сумарно на понад 100 тис. грн. Штраф від АМКУ також означає, що «Пласт» не може брати участь у відкритих торгах протягом трьох років. Проте це не завадило фірмі отримати 5,8 млн грн на добудову басейну, який відкрили ще в липні, оскільки договір уклали за переговорною процедурною.

Нова фірма Орихівського ТОВ «Рем Буд Пласт» зареєстроване у селі Ушковиці, Перемишлянського району. З початку 2018 року отримала 12 держзамовлень загальною вартістю на понад 5 млн грн.

Аварійні роботи вестимуть з відновлення австрійського палацу XIX століття, який розташований у Буську і є пам’яткою архітектури місцевого значення. Його власником був австрійський граф, намісник Галичини та прем’єр-міністр Австро-Угорської імперії Казимир Бадені. Зараз палац є занедбаним. Протягом 2015-2016 років у палаці двічі виникала пожежа, в результаті було повністю знищено дах та пошкоджено дерев’яні конструкції горища.