АМКУ оштрафував матір та сина, які «розпиляли» п’ять закупівель в Закарпатській області

10 Грудня 2019

Адміністративна колегія територіального відділення Антимонопольного комітету в Закарпатській області оштрафувала підприємців Василя та Марію Мишаничів на 40 тис. грн за антиконкурентні дії на торгах. Йдеться про їхню участь в п’ятьох тендерах в Закарпатській області. Про це рішення повідомляється на сайті Bihus.info.

Вперше про змову цих учасників на торгах «Наші гроші. Львів» написали ще в березні цього року. Переможець тодішніх торгів Василь Мишанич змагався за постачання хліба зі своєю матір’ю Марією Мишанич. Родинні зв’язки редакції у телефонній розмові підтвердив сам підприємець.

Крім того, учасники подали на торги довідки з однаковими помилками, наприклад, довідку про відсутність судимості. Підприємці також розмістили свої телефони разом туристичних сайтах про відпочинок в Карпатах. Згідно з тендерними документами, Марія Мишанич орендує в переможця автомобіль Renault Trafic та приміщення, де той веде свою підприємницьку діяльність.

Після публікації «Наших грошей. Львів»  юристи «Тисни» (Bihus.info) надіслали звернення до замовника, в якому вказали про пов’язаність учасників. На це тендерний комітет відповів, що ця інформація не свідчить про антиконкурентні дії між учасниками, однак договір з переможцем розірвав.

Також юристи «Тисни» та «Центру громадського моніторингу» надіслали звернення в АМКУ. Комітет встановив, що учасники зазначали в документах однакову електронну пошту та ідентичний номер телефону. Відтак Василь Мишанич отримав 25 тис. грн штрафу, а його мати Марія Мишанич – 15 тис. грн. Учасники не зможуть брати участі у відкритих торгах протягом трьох років.