Пропозицію фірми тестя Насірова у 600-мільйонному тендері на палац спорту мали б відхилити – ДАСУ

09 Грудня 2019

Тендерний комітет КП «Палац ігрових видів спорту» повинен був відхилити пропозицію ТОВ «Альтіс-Констракшн» на тендері з будівництва палацу спорту на проспекті Червоної Калини у Львові, однак не зробив цього. Про це стало відомо з результатів моніторингу закупівлі Західним офісом Держаудитслужби.

Свої пропозиції на участь в закупівлі подали чотири компанії, однак дві з них, БК «Прогрестехбуд» та «ВІР-Західбуд», відхилили ще до проведення аукціону. Під час аукціону змагалися лише «Галицька будівельна компанія» та «Альтіс Констракшн», з якою і вирішили підписати договір вартістю майже 500 млн грн.

Проект майбутнього палацу спорту

Однак під час моніторингу аудитори з’ясували, що у пропозиції фірма «Альтіс Констракшн» подала документи, підписані їх головним бухгалтером, на яку не дали ані листа-згоди на обробку персональних даних, ані підтвердження повноважень на підписання тендерної пропозиції. А тому її мали відхилити ще до проведення аукціону. Як зауважила аудиторська служба, саме такою була причина відхилення іншого учасника – «Прогрестехбуду». Також перевірка виявила інше порушення –  замовник в тендерній документації прописав вимогу про надання додаткових підтверджуючих розрахунків для компанії, яку визнають переможцем.

Західний офіс Держаудитслужби зобов’язав КП «Палац ігрових видів спорту» усунути порушення протягом п’яти днів з дати оприлюднення висновку, тобто 5 грудня. Усунути порушення комунальники можуть лише одним способом – скасувати закупівлю. Вони також можуть оскаржити рішення аудиторів.

Компанія «Альтіс-Констракшн» входить у корпорацію «Альтіс-Холдинг» Олександра Глімбовського, тестя екс-голови Державної фіскальної служби Романа Насірова, справу в обвинуваченні якого зараз розглядає суд. За даними слідства, Роман Насіров, зловживаючи своєю посадою, незаконно надав розстрочки зі сплати ренти у 2015 і 2016 роках компаніям екс-нардепа Олександра Онищенка. Результатом таких незаконних рішень є збитки, завдані державі на понад 2 млрд грн.

Нагадаємо, Львівська міська рада погодила будівництво спорткомплексу на проспекті Червоної Калини у жовтні 2018 року. Для цього депутати виділили новоствореному КП «Палац ігрових видів спорту» 1,9 га біля церкви Різдва Пресвятої Богородиці УКГЦ на Сихові. Побудувати спорткомплекс планували до 2023 року.

У листопаді 2018 року замовник оголосив перший тендер на будівництво Палацу спорту, очікувана вартість якого була 962 млн грн. Проте його скасували, оскільки вирішили доопрацювати проект для зменшення вартості будівництва. Новий тендер оголосили у липні цього року, однак знову скасували, бо до оцінки допустили лише одну компанію – «Альтіс-Констракшн». Як повідомляли «Наші гроші. Львів», «Палац ігрових видів спорту» оголосив ці торги без всієї необхідної тендерної документації.

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії