Виконавчий комітет у Львові 130 разів порушив вимоги генерального плану міста

03 Грудня 2019

Виконавчий комітет Львівської міськради дозволив 130 будівництв, які порушують генеральний план міста, що становить понад 60% рішень про видачу містобудівних умов та обмежень на нове житлове будівництво. Про це йдеться в тексті журналістки «Наші гроші. Львів» Марії Ревер «Усе пішло не за планом».

Журналісти видання проаналізували усі містобудівні умови та обмеження, видані на будівництво житлових багатоповерхівок у Львові з липня 2017 до серпня 2019 року. Загалом з 209 МУО генеральному плану міста суперечить 130 МУО, ще два – суперечать йому частково. З детальним переліком можна ознайомитись у розділі «Документи».

Найбільше МУО з порушеннями видали на територіях промислових підприємств. Це насамперед ділянки на вулицях Зеленій, Угорській та Замарстинівській. На другому місці порушень у будівництві багатоповерхівок – їх зведення на територіях громадських центрів, комплексів та об’єктів. Для видачі цих МУО виконком прикривався зонінгом і поняттям «змішана будівля». В результаті забудовники виділяли для громадських потреб максимум два поверхи. Третє місце в цьому списку посідає територія малоповерхової житлової забудови. Згідно з генпланом, тут дозволено будувати максимум чотири поверхи, однак виконком дозволяв і п’ять, і сім.

Дозволяли житло і на територіях санітарно-захисних зелених насаджень, автотранспортних підприємств, озеленених територіях загального користування, установ охорони здоров’я, садово-городніх кооперативів, вищих навчальних закладів та гаражів й автостоянок.

Нагадаємо, Львів використовує генеральний план, затверджений у 2010 році. Його розробили спеціалісти ДП «Містопроект». У 2012 році комітет з державної премії України визнав генплан одним із найкращих проектів в галузі архітектури.

Цей документ було виготовлено за фінансового сприяння Європейського Союзу. Відповідальність за зміст цього документу несе Громадська організація «Львівська група» і за жодних обставин не може вважатися таким, що відображає думку Європейського Союзу» (This document has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of this document are the sole responsibility of NGO Lviv Group and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union).