Грандіозний бойкот

Львівські комунальники ігнорують вимогу про проведення допорогових закупівель
26 Листопада 2019

Найбільші комунальні підприємства Львова протягом двох років здійснили закупівель в системі ProZorro на майже три мільярда гривень, з них третина коштів була витрачена непрозоро. «Центр громадського моніторингу та досліджень» проаналізував діяльність 25 комунальних підприємств, де засновником є Львівська міська рада, і виявив, що вони ігнорують вимоги свого власника про проведення допорогових закупівель. І таких порушень, починаючи з 2018 року, є на чверть мільярда гривень.

 

Лише 25 львівських комунальних підприємств протягом останніх двох років освоїли майже 2,7 млрд грн. Третина цих коштів – 0,92 млрд грн були витрачені через неконкурентні процедури закупівель. Тобто ми не можемо сказати чи справді, закуплені на майже мільярд гривень товари, послуги чи роботи, були придбані за реальними цінами у добросовісних продавців.

При цьому комунальні підприємства ще й порушують рішення виконавчого комітету Львівської міської ради. Адже ще у 2016 році виконком зобов’язав комунальні підприємства проводити допорогові закупівлі на суми, що перевищують 50 тис. грн на товари та послуги і 500 тис. грн – на роботи. Проте комунальники з кожним роком зменшують кількість саме цих закупівель і збільшують кількість прямих угод.

Протягом двох років 25 комунальних підприємств міста провели 449 відкритих торгів, що становить понад половину всіх освоєних коштів. Тобто 1,59 млрд грн – це частина коштів, яка була використана із застосуванням цієї конкурентної процедури закупівлі.

Водночас, комунальні підприємства уклали 3269 прямих угод з постачальниками робіт та послуг – і оприлюднили лише звіт про укладений договір. Сума, витрачена через неконкурентну процедуру закупівель, складає 0,29 млрд грн. Ще 0,63 млрд грн було освоєно через переговорну процедуру.

Львівські комунальні підприємства демонструють низький рівень застосування ще однієї конкурентної процедури торгів – проведення допорогових закупівель. Протягом двох років було здійснено лише 341 закупівлю на загальну суму 0,19 млрд грн.

Нездорові закупівлі

Аналіз діяльності комунальних підприємств також демонструє тенденцію до частішого застосування процедури звітування замість проведення торгів. Попри законність застосування цієї процедури для закупівель на суму більшу 50 та 500 тис. грн та меншу порогів, передбачених законодавством, вона є такою, що суперечить основним принципам ProZorro. А це максимальна економія, ефективність, відкритість, прозорість на всіх стадіях закупівель, недискримінація учасників.

Звіт про укладений договір не є процедурою закупівлі. Замовники постфактум звітують про закупівлю товарів, послуг чи робіт, яку вже здійснили. Відтак, при укладанні договорів без проведення процедур закупівель з’являються потенційні корупційні ризики, так як така закупівля не може виключити людський фактор при виборі підприємця, не може забезпечити конкуренцію та економію.

Лише три комунальні підприємства через процедуру звітування протягом двох років освоїли 191,3 млн грн. Лідером стало ЛКП «Львівтеплоенерго», яке за період 2018-2019 років прозвітувало про 1449 договорів, що складає 95% від усіх укладених підприємством угод.

Власне, ЛМКП «Львіводоканал» є найбільшим замовником серед проаналізованих львівських комунальних підприємств за сумою освоєних коштів через систему ProZorro протягом 2018-2019 років. За цей час підприємство здійснило закупівель на понад 890 млн грн. З них понад 64 млн грн – без проведення конкурентних торгів.

 

Ми також проаналізували, хто з учасників ринку отримує найбільшу кількість замовлень від обраних нами львівських комунальних підприємств і на які суми. Виявилось, що протягом останніх двох років майже четверть коштів від комунальників поділили між собою лише  п’ять  підприємств.

Карати не можна звітувати

Здоровою альтернативою процедури звітування є проведення допорогових конкурентних  закупівель. Проте комунальними підприємствами міста Львова протягом 2018-2019 років укладено майже у десятеро більше угод із публікацією звіту, ніж проведено  допорогових закупівель.

При цьому ще у 13 січня 2016 року виконавчий комітет Львівської міської ради ухвалив рішення «Про здійснення електронних закупівель у м. Львові». Виконком зобов’язав комунальні підприємства міста проводити допорогові закупівлі, якщо вартість товару чи послуги дорівнює або перевищує 50 тис. грн, а робіт – 500 тис. грн, та не перевищує меж, встановлених законодавством.

Незважаючи на це, протягом 2018-2019 років 25 найбільших комунальних підприємств міста прозвітували про укладання 3269 угод на постачання товарів, послуг, робіт на загальну суму 290,6 млн грн. З них 1043 закупівель на суму 221,5 млн грн проведено з порушенням рішення виконавчого комітету.

Чому так відбувається пояснила завідувачка сектору тендерної політики Львівської міської ради Уляна Крамар. Вона нагадала, що у рішення виконкому в поточному році було внесено багато змін.

«Цим рішенням передбачено багато винятків для розпорядників коштів в частині проведення закупівель, Зокрема, дозволено не проводити допорогові закупівлі, якщо підприємство закуповує роботи чи послуги у іншого комунального підприємства, які відповідають його статутній діяльності. Або якщо закупівля проводиться через нагальну потребу або через виникнення форс-мажорних обставин», – каже Крамар.

Перелік винятків також передбачає процедуру звітування при закупівлі газу та електроенергії, чи послуг з навчання, організації конференцій та прийому офіційних делегацій. Фактично, в цьому переліку виконавчий комітет Львівської міської ради у 2019 році передбачив майже всі способи, якими можна уникнути виконання їх же рішення від 2016 року.

Навіть враховуючи винятки, комунальні підприємства масово порушують рішення виконкому ЛМР.  Наприклад, у 2018 році ЛМКП «Львівводоканал» здійснив закупівлю робіт з каналізування району вулиць Лучкая та Світлої вартістю 2,93 млн грн. А у 2019 році ЛКП «Львівелектротранс» купило гусеничний міні-екскаватор марки JCB 8018 CTS вартістю понад 754 тис. грн. В обох випадках, згідно з рішенням виконкому, мали бути проведені допорогові закупівлі.

Уляна Крамар говорить, що кожні три місяці сектор тендерної політики проводить моніторинг закупівель, які проводять всі структурні підрозділи мерії, в тому числі і комунальні підприємства. І якщо виявляють порушення, то звертаються до керівників комунальних підприємств з вимогою виправити порушення.

Щоправда, як зазначають експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень», існує неабияка проблема з «виправленням порушень», адже фактично немає кого, точніше нема на підставі чого, притягати до дисциплінарної відповідальності.

«Справа в тому, що закупівлі у комунальних підприємствах здійснюються їхніми тендерними комітетами, членами яких є працівники цих підприємств. При цьому це як додаткове навантаження – не передбачене їхніми посадовими обов’язками. А до адміністративної відповідальності можна притягнути людину саме за порушення посадових обов’язків. Тому тут навіть протокол неможливо скласти», – говорить Роман Поліщак, аналітик «Центру громадського моніторингу і досліджень».

За його словами, кого справді можна карати – це керівників комунальних підприємств, оскільки вони несуть відповідальність за всю діяльність підприємства.

«Їх можна притягати до дисциплінарної  відповідальності за кожну закупівлю проведену з порушенням рішення виконкому, – говорить Роман Поліщак. – Це реальний шлях досягнення змін в системі проведення закупівель та збільшення проведення конкурентних торгів».

Чому допорогова закупівля добре

Головними аргументами щодо проведення допорогових закупівель є підвищення якості товарів, робіт та послуг через високу конкуренцію, зменшення корупційних ризиків через прозорість процедури.

Попри переваги проведення допорогових закупівель в системі ProZorro, протягом 2018-2019 років комунальні підприємства міста Львова проводять їх у значно меншій кількості, в порівнянні з укладанням прямих договорів, а саме 40% проти 60%, відповідно.

А також, як вже було сказано вище, є рішенням виконавчого комітету Львівської міської ради від «Про здійснення електронних закупівель у м. Львові», яким встановлено обов’язковість проведення допорогових закупівель якщо вартість предмета закупівлі, товару або послуг, дорівнює або перевищує 50 тис. грн, а робіт – 500 тис. грн.

Однак перевірені нами комунальні підприємства освоїли 290,6 млн грн шляхом укладання прямих договорів, і лише 193,5 млн грн було витрачено за результатом конкурентних допорогових торгів.

В середньому економія від проведення допорогових закупівель складає 10-15%, однак замість зекономити бюджетні кошти в більшості випадків комунальні підприємства міста Львова обирають можливість укладення прямих договорів.

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії

Як головне зображення використано ілюстрацію авторства Богдана Ратушного.