Подвійний тариф

У Львові за піар сміттєпереробного заводу заплатять двічі: коштом бюджету та гранту ЄБРР
20 Листопада 2019

ЄБРР найняв PR-агентство для промоції львівського проекту поводження з твердими побутовими відходами. Однак львівське комунальне підприємство «Зелене місто» планує витратити на піар ще 1,6 млн грн. Як з’ясували «Наші гроші. Львів», підрядник банку та підрядник комунального підприємства часто робитимуть одне і теж саме.

У червні минулого року Львів підписав кредитну угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку, завдяки чому у Львові будуватимуть сміттєпереробний завод та проведуть рекультивацію сміттєзвалища в Грибовичах.

Традиційно в таких випадках ЄБРР виділяє грант на медійний супровід проекту. Якраз на минулому тижні для просування львівського проекту поводження з твердими побутовими відходами ЄБРР підписав договір з PR-агентством NobletMedia, повідомив «Наші гроші. Львів» старший радник із зовнішніх зв’язків фінустанови Антон Усов.

Вартість договору не розкривають, однак максимальна сума, вказана в оголошенні конкурсу на комунікаційні послуги, становила 143,5 тис. євро, тобто понад 3,8 млн грн.

Незважаючи на це, львівське комунальне підприємство «Зелене місто», реципієнт проекту, яке й було створене для ліквідації сміттєвої проблеми у Львові, планує витратити на піар-послуги ще 1,6 млн грн наших з вами коштів. І це при тому, що у штаті комунального підприємства вже є людина, яка займається зв’язками зі ЗМІ.

«Там фокус на інші групи»

Про договір, яке підписало ЛКП «Зелене місто», ми розповідали кілька тижнів тому. Переможець тендеру, підприємство «Перфектні рішення», до кінця 2021 року відповідатиме за медійний супровід КП та його проекти, тобто про будівництво заводу та рекультивацію сміттєзвалища.

Проаналізувавши технічні завдання в обох закупівлях, і ЄБРР, і ЛКП, «Наші гроші. Львів» виявили співпадіння. Не зрозуміло, навіщо ще раз витрачати гроші на те, що й так буде зроблено без витрат з бюджету.

Натомість керівник ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря каже, що це не дублювання аналогічних витрат, а «доповнення».

«Послуги, які ми замовляємо як «Зелене місто» на місцевому рівні, вони стосуються якраз медійного простору, зв’язків з громадськістю саме на локальному рівні. Що стосується банку та їх консультанта, то там фокус абсолютно на інші групи, там фокус на загальнонаціональний рівень, і в першу чергу, міжнародний рівень», – сказав він у коментарі.

Це твердження керівника КП не зовсім відповідає дійсності. Адже і в самому завдання ЄБРР чітко вказано, що треба буде «провести інформаційну кампанію серед львів’ян»» та «розробити медіа-план, включаючи виступи на місцевому радіо, телебаченні, в газетах та журналах».

Тобто в проекті ЄБРР населення Львова інформувати не будуть?

– Будуть, – уточнив Вадим Ноздря. – Ну, знаєте, через загальнонаціональні ЗМІ, і через англомовні видання. Тобто воно не перетинається на 100%, і навіть не на 50%.

Скрін з технічного завдання тендеру ЄБРР: “…включаючи виступи на місцевих радіо, телеканалах, газетах та журналах ..”; “”…провести інформаційну кампанію серед львів’ян…”

Антон Усов каже, що чіткого медіа-плану ще не має, однак на першому етапі основний акцент буде саме  на львівські медіа.

«Перш за все, це локальна проблема. І у нас вже на цьому етапі є певне упереджене ставлення до проекту, є негатив. Тому так, буде акцент на місцеву пресу», – розповів він.

Так само Вадим Ноздря стверджує, що в проекті ЄБРР постійна робота по просвітництву з місцевою аудиторією не фінансується.

А от радник ЄБРР говорить, що просвітницькі заходи у Львові будуть обов’язково.

«Сама проблема глибша, ніж рекультивація. Є проблема поводження з відходами, сортування і так далі. Тому, наприклад, в рамках проекту передбачається робота з дошкільними і шкільними закладами у доступній формі. Заходи для матерів, щоб правильне відношення до сортування і утилізації сміття потрапляло в сім’ї», – каже Усов.

ЛКП «Зелене місто» додатково витратить понад 100 тис. грн на організацію й проведення прес-конференцій та візитів делегацій до Львова. Те саме планує робити й агенція NobletMedia, це підтвердив нам Антон Усов.

«Сайт потрібен інтерактивний»

«Зелене місто» у договорі також передбачило розробку веб-сайту. Він міститиме «корисну інформацію для населення, звітність про будівництво» та інше. Розробка та наповнення такого сайту протягом двох років коштуватиме 71 тис. грн. Новини для сайту писатимуть за окремі гроші. В угоді це названо як «контент і копірайтинг» і за це заплатять ще майже 250 тис. грн.

При тому, що у КП «Зелене місто» вже є сайт. Просто він не подобається керівнику КП.

Навіщо комунальному підприємству ще один сайт?

Поки що сайту «Зеленого міста» не має – є сторінка у Facebook. Це все, – сказав Вадим Ноздря.

Але я заходила на нього… zelenemisto.info

Так це в тестовому режимі. Це бета-версія!

Так виглядає сайт ЛКП “Зелене місто”

У подальшій розмові виявилося, що на існуючий сайт «Зеленого міста» витратили 300 доларів, однак він керівництво не влаштовує, а тому його треба переробити.

«Цей сайт статичний. А потрібно, щоб він був інструментом інтерактивним. А він мертвий, не цікавий», – пояснив Вадим Ноздря.

Як саме цей сайт зроблять інтерактивним, він не пояснив і запитав, як довго журналістка ще мучитиме його запитаннями.

Разом з тим, у завданні на новий сайт не має нічого про інтерактивність. Написано лише таке: «Сайт має постійно наповнюватися актуальними новинами щодо проекту, доступно висвітлювати перебіг реалізації проекту. Сайт має містити корисну інформацію стосовно сортування, мінімізації, переробки та загалом раціонального поводження з відходами для мешканців, актуальну контактну інформацію та опцію прийому зауважень/пропозицій».

У завданні конкурсу від ЄБРР також передбачена розробка веб-ресурсу, однак чи це буде ще один сайт, чи сторінка на вже існуючих, наразі невідомо.

«Питання сайту поки що відкрите. Найближчим часом ми приймемо рішення», – розповів Антон Усов.

«Скорочення викидів парникових газів нас не цікавить»

Окремо займатися піаром проекту  «Зелену місто» також вирішило через те, що львівських комунальників турбують не ті акценти ЄБРР. За словами Вадима Ноздрі, у двох замовників визначені «трохи різні» аудиторії.

«Що важливо для них і що важливо для місцевої аудиторії? Наприклад, досягнення розрахункових кількостей скорочення викидів парникових газів. Як ви думаєте, це для місцевої аудиторії цікаво? Я думаю, що ні. А для них це критично важливо, тому що саме на базі цих розрахунків вони і приймали рішення про виділення гранту», – каже Вадим Ноздря.

Він скаржиться: «Нас поставили перед фактом – що буде ось так. Ми хотіли би профінансувати певні події на місцевому рівні, але це не буде профінансовано коштами банку».

За його словами, місту потрібна медійна підтримка, аби встояти перед майбутніми конфліктами щодо будівництва нового заводу.

«Проект тільки входить в активну фазу. І коли все почнеться, то напевно буде найбільш активний інформаційний супротив. Вже зараз з’явилися якісь альтернативні сторінки в соцмережах, які розповідають про наш проект нібито правду, в лапках», – розповів Ноздря.

Про існування спротиву на місцевому рівні, в тому числі і на просторах соцмереж, також знають і в ЄБРР і планують залучити до вирішення цього низку міжнародних експертів.

«Львів не є унікальним містом в цьому плані. При реалізації абсолютно будь-якого проекту є середовища, яким він не подобається. Тому ми будемо максимально насичувати інформаційний простір новинами того, що відбувається на об’єкті. Буде сторінка, сайт, буде канал на Youtube, будуть виїзди на місце, щоб всі зацікавлені могли подивитись на будівництво, що там відбувається», – розповів Усов.

За словами Усова, також передбачається залучення міжнародних експертів, які будуть фахово  коментувати існуючу світову та європейську практику щодо подібних проектів.

Чому це не можна робити на, скажімо, одній сторінці в Facebook, пояснив Вадим Ноздря:

«Ми їм пропонували об’єднати нашу сторінку у Facebook – вони не погодились. Чому? Знову ж таки – різні акценти. Вони хочуть, щоб вона була англійською мовою, щоб там всюди майоріли прапори ЄБРР. А якщо ви зайдете на сторінку «Зеленого міста», то вона у нас така більш жива і не про то». 

Подвійна соціологія

Ймовірно для того, щоб було точно «про то», соціологічні дослідження замовлятимуть обидві піар-агенції, і «Перфектні рішення», і  NobletMedia.

Кияни на замовлення ЄБРР зроблять оцінку ставлення населення та громадських організацій до поточного майданчика на Грибовицькому полігоні і до майбутніх рішень. Таких досліджень буде кілька.

«На першому етапі потрібно зібрати соціологічні дані щодо реального стану речей, тому що, як не дивно, інформації є багато, але об’єктивно зрозуміти не можна, яка частина Львова що думає, скільки людей «за», скільки – «проти», що їх найбільше хвилює. Хорошої статистики немає, тому як тільки вона з’явиться, ми будемо працювати з цією статистикою по цільовим групам. Потім будуть додаткові дослідження під час реалізації проекту для оцінки суспільної думки», – пояснив Антон Усов.

Проведення початкового, проміжного та кінцевого дослідження про роботу підприємства, реалізацію окремих проектів підприємства має також замовити агенція «Перфектні рішення» за гроші ЛКП «Зелене місто» за майже 447 тис. грн.

Скрін з договору укладеного КП «Зелене місто» з ПП «Перфектні рішення»

На запитання про подвійну соціологію керівник ЛКП каже, що можливо й зможе скористатися даними для ЄБРР. «Я не впевнений в аудиторії, але думаю, що тут аудиторія співпадає», – сказав він.

Навіщо платити двічі? Невідомо.

«Це є класичний приклад подвійного фінансування: на одні і ті самі цілі, які по-різному називають, витрачають кошти з двох різних джерел фінансування», – пояснює голова правління ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень» Мирослав Сімка.

Варто також зауважити, що ЛКП «Зелене місто» було створене саме для отримання кредитних коштів ЄБРР та будівництва сміттєпереробного заводу.

«Це ЛКП створювали штучно, вся його діяльність зараз скерована саме на роботу з ЄБРР. І його основна функція – це ліквідація сміттєвої проблеми. Тому, коли ми говоримо про будь-який їх напрям роботи, а зараз це медійне висвітлення його діяльності, то те, що зараз фінансує банк і висвітлення діяльності підприємства окремо – це є тотожні речі» – переконаний Мирослав Сімка.

 

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії