Кияни дізналися про умови тендеру львівської поліклініки до їхньої публікації на Prozorro

12 Листопада 2019

Комунальне підприємство 4-а міська поліклініка м. Львова за результатами відкритих торгів планує укласти угоду з ТОВ «ІВК Сервіс» на закупівлю комп’ютерного обладнання. Сума майбутнього договору становитиме 1,08 млн грн, про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

Окрім переможця тендеру, участь у торгах взяла лише одна компанія, ТОВ «Ноутбук центр», із пропозицією на 113 тис. грн дешевшою. Але тендерний комітет відхилив пропозицію фірми через невідповідність документації.

У лікарні збираються придбати 45 замків для ноутбуків, п’ять принтерів моделі Utax P-3527w – по 13,1 тис. грн та 45 ноутбуків Acer Aspire A317-51 вартістю 22,3 тис. грн за одиницю. Загалом ціна принтерів відповідає ринковій, а точну вартість ноутбуків встановити не вдалось, оскільки конкретної моделі ноутбуків у документах не вказано. Однак, до прикладу, конкурент на торгах  «Ноутбук центр» пропонував модель Lenovo V340, яка також відповідала необхідним характеристикам. Такий ноутбук у мережі продають по 19,5 тис. грн, що 2,8 тис. грн дешевше.

Варто зазначити, що замовник оголосив торги 7 жовтня, однак документ із тендерною документацією та технічним завданням лікарня опублікувала 9 жовтня. Водночас у документах переможця, ТОВ «ІВК Сервіс», є гарантійний лист від представника компанії Acer, що фірма «ІВК Сервіс» має право продавати ноутбуки цього виробника із зазначенням конкретної моделі техніки. У цьому документі зазначений ідентифікатор торгів та дата – 7 жовтня. Також у властивостях файлу зазначено, що його було створено 7 жовтня. Тобто, за два дні до того, як учасники тендеру могли б ознайомитись із вимогами лікарні.

Цей факт на думку експерта «Центру громадського моніторингу та досліджень» Юрія Кузька свідчить про попередню домовленість між лікарнею та компанією. «Оскільки фірма-учасник підготувала документ ще до того, як відповідне технічне завдання оприлюднили, то це може свідчити про те, що фірма знала, яким буде завдання ще до офіційної публікації, а таку інформацію могла отримати лише від лікарні».

Натомість у лікарні заперечують, що повідомляли компанії будь-які дані про предмет закупівлі до публікації тендерної документації.

ТОВ «ІВК Сервіс» зареєстровано у Києві, а його директором і власником зазначений Євген Кайдаш.  З початку 2018 року фірма отримала 110 держзамовлень на майже 35 млн грн, серед яких 19 договорів у Львівській області загальною вартістю понад 4 млн грн.