Суд наклав арешт на ділянку Козловського на вулиці Липинського, 27

08 Листопада 2019

Суд наклав арешт та заборонив відчуження та розпорядження земельною ділянкою площею 1,29 га на вулиці Липинського, 27 у Львові. Тут компанія «Авалон Юніон», що підконтрольна депутату Львівської міської ради та відомому бізнесмену Григорію Козловському, планує побудувати чотири багатоповерхівки. Прокуратура також ініціює перед судом питання законності цієї забудови. Про це повідомила нова прокурорка Львівської області Ірина Діденко на своїй сторінці в Facebook.

«Попередньо з’ясовано, що земельна ділянка площею 1,2922 га вартість 1,38 млн по вулиці Липинського, 27 у Шевченківському районі м. Львова, що наразі використовується під забудову житловим комплексом, 9 жовтня 2014 р. вибула з комунальної власності без достатніх правових підстав», – йдеться в повідомленні прокуратури.

Також прокуратура 5 листопада звернулась із позовом про витребування земельної ділянки з незаконного володіння.

Нагадаємо, вперше про факт крадіжки землі міста повідомили «Наші гроші. Львів» у розслідуванні «Парк авалонського періоду». Дана ділянка сьогодні належить  27-річній Віталія Дяченко, яка є племінницею Григорія Козловського.

Інфографіка Прокуратури Львівської області

У її власність ділянка перейшла безкоштовно, шляхом шахрайської схеми ще у 2014 році, коли Фонд держмайна продавав з аукціону майно збанкрутілого ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод», що розташовувався на цій території. Серед іншого, на території заводу на Липинського, 27 продавали «фінський будинок» площею 58,6 кв. м, який придбала фірма «ВМпроект» за 1,38 млн грн. Через дуже короткий час її директор та власник Роман Павлів уклав договір іпотеки з таким собі Ігорем Чорнієм. Він позичив кошти під заставу майна, яким володіла фірма, але крім «фінського будиночку» віддав в іпотеку також і земельну ділянку. При цьому з аукціону фірма придбала лише майно, а не землю, оскільки завод не володів нею, а лише мав у користуванні.

Вже за кілька днів Чорній заявив про «порушення вимог умов договору позики» і вимогу погашення заборгованості. Вимоги задовольнили в той спосіб, що фірма «ВМпроект» віддала все майно, яке вона придбала на аукціоні та ділянку, яка їй не належить. Цей договір про задоволення вимог став підставою для реєстрації права власності на земельну ділянку площею 1,29 га на вулиці Липинського, 27 за Ігорем Чорнієм відділом Держземагентства у місті Львові 9 жовтня 2014 року. Менш ніж за місяць він став засновником у ТОВ «Амматі» і вніс до статутного фонду цієї фірми все майно отримане в погашення боргу, в тому числі й земельну ділянку. В той самий день Реєстраційна служба Львівського міського управління юстиції видала нове свідоцтво про право власності на «фінський будиночок» та ділянку ТОВ «Амматі».

Засновником товариства «Амматі», яке на сьогодні вже ліквідоване, був Григорій Козловський.

Після нашої публікації слідчі Національної поліції у Львівській області розпочали розслідування у кримінальному провадженні № 42019141080000060 за ч.1 ст.367 ККУ (службова недбалість).