«Львівське конференц-бюро» хоче зробити ще один сайт для туристів за 650 тисяч гривень

01 Листопада 2019

Львівське комунальне підприємство «Львівське конференц-бюро» 29 жовтня опублікувало на Prozorro оголошення про закупівлю послуг з розробки веб-сайту Lviv Convention Bureau із очікуваною вартістю 650 тис. грн, тобто 26 тис. доларів США.

У техзавданні написано, що новий сайт має підвищити туристичну привабливість та покращення якості надання та доступності туристичних послуг, популяризувати Львів. На сайті можна буде переглянути інформацію про місцеву культуру та історію міста, календар локальних та міжнародних конференцій, список локацій, де можливо провести конференцію та інше.

Як розповів «Наші гроші. Львів» керівник відомої у Львові дизайн-студії Микола Воронін, більшість задач, зазначених у техзавданні, можна вирішити за допомогою WordPress, однак замовник чомусь прописав необхідність використання іншої системи. Це може свідчити про те, що техзавдання написали під конкретну компанію.

Таку ж саму думку висловив «Наші гроші. Львів» ще один розробник сайтів, який просив не називати його ім’я: «Особисто в мене складається враження, що техзавдання писали під конкретного підрядника, а по факту швидше за все просто скопіюють сайт lviv.travel, який швидше за все і написаний на згаданих в техзавданні рішеннях».

«Сайт має типові інформаційні завдання як для туристичного порталу та збір інформації із інших джерел. Фактично можна купити готовий шаблон, дописати кілька модулів, «перефарбувати» його тощо. На мою думку, такий портал на WordPress можна розігнати по ціні максимум до 10 тис. доларів. Незрозуміло, чому так написане техзавдання. Звичайно, якщо робити сайт по-повному за їх техзавданням, то він може потягнути до 20 тис. доларів. Але навіщо їм танк для поїздки за горобцями?», – сказав Микола Воронін.

«З техзавдання випливає, що вони хочуть розробку проекту “з нуля” на фреймворку Symfony 4.2, і це дійсно обійдеться недешево. Однак доволі незрозумілою для мене виглядає вимога робити “з нуля” речі, які вже реалізовані цілою низкою популярних CMS. Тобто варіант з використанням напівфабрикату в рази здешевив би проект. Навіть недешеві веб-студії здатні розробити сайт подібної складності за 6-10 тис. доларів включно з дизайном», – розповів один із розробників сайтів.

Член тендерного комітету, юрисконсульт ЛКП «Львівське конференц-бюро» Оксана Касюхнич повідомила редакції, що очікувану вартість нового веб-сайту визначили на підставі техзавдання шляхом моніторингу ринку. Однак, як вони цей ринок моніторили та які саме компанії опитували, повідомити не могла, скерувавши до голови тендерного комітету та керівника ЛКП Андрія Павліва. Останній перебуває у відрядженні за кордоном, а тому нібито не може дати коментар раніше понеділка, 4 листопада.

До речі, у властивостях файлу з техзавданням та проектом договору вказано, що його автором є «Юлія Меняйлова», однак серед працівників ЛКП людини з таким іменем не має.

Це вже другі торги на ці послуги, перші відмінили, бо на торги подався лише один учасник – Роман Лазарєв.

Нагадаємо, що минулоріч для міста вже замовляли туристичний портал вартістю 0,5 млн грн. Львівський туристичний офіс презентував оновлену версію промоційного сайту міста Lviv.Travel влітку цього року. Проект націлений на промоцію туризму Львова, а також як додатковий канал доступу всіх туристичних бізнесів міста.

Цей портал спочатку замовили за 130 тис. грн, однак компанія-переможець не змогла виконати замовлення. А тому «Центр розвитку туризму м. Львова» провів нову закупівлю, де очікувана вартість становила вже 985 тис. грн. На цих торгах всі чотири дешевші пропозиції (від 149 до 492 тис. грн) було відхилено, а переможцем визнали ТОВ «Аурокрафт» з ціною 0,5 млн грн.

У коментарі «Наші гроші. Львів» 4 листопада Андрій Павлів розповів, що технічне завдання формували за аналогією з порталом Lviv.Travel. Перед цим чиновники мали зустріч з кількома розробниками, зокрема, й з «Аурокрафт», які порадили використовувати Symfony 4.2. Втім остаточне рішення приймав саме Андрій Павлів. За його словами, КП хоче мати свою незалежну платформу, а не відповідні розділи на вже існуючому Lviv.Travel. Він також повідомив, що в КП обдумають ідею з внесенням змін до тендерної документації щодо можливості використання WordPress, що дозволить здешевити проект в 3-4 рази.

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії