Творці схеми «Афера століття» пішли в будівельний бізнес. Незаконний

31 Жовтня 2019

Причетними до незаконного будівництва на вулиці Панаса Мирного виявилися відомі у Львові учасники схеми «Афера століття». Вони не лише добудовують поверх без жодних дозвільних документів, але й роблять це в приміщенні, яке незаконно вибуло з комунальної власності в кінці 2016 року.

Першими про факт виявлення незаконного будівництва на вулиці Панаса Мирного, 24 повідомили журналісти «Львівського порталу». За їх інформацією, Інспекція архітектурно-будівельного контролю у місті Львові 23 жовтня виявила факт незаконного будівництва на вул. Панаса Мирного, 24. Загальна площа об’єкта, що будується без жодних дозвільних документів, становить 2715 кв. м.

Вулиця Панаса Мирного, 24. Третій поверх збудовано без жодних дозвільних документів (фото: «НГ. Львів»)

А як повідомив сайт Львівської міської ради, на даний момент представники ДАБІ досліджують ситуацію. А замовники будівництва переховуються. За попередньою оцінкою, інспектори вважають незаконно збудованим останній поверх будівлі, проте допускають, що і інші його частини зведені без документів. У всякому випадку право власності зареєстровано лише на частину будівлі.

«Замовники будівництва перешкоджають проведенню перевірки. При чому не мають жодних дозвільних документів на ці роботи. Як вдалось з’ясувати, до об’єкту мають стосунок Анатолій Мальков та Ірина Сандул», — заявив керівник юридичного відділу Інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю  Львова Святослав Кіндратів.

Нагадаємо, «Аферою століття» у Львові назвали масштабну схему привласнення комунального майна, внаслідок якої лише від квітня до листопада 2016 року місто втратило понад 40 об’єктів нерухомості. Головними творцями схеми, за даними ЗМІ, були львів’янки Ірина Сандул та Людмила Малькова. Саме на них на підставі фальшивих документів були перереєстровані більшість приміщень, вкрадених у міста. Оскільки приміщення перереєстрували багато разів, то в схемі також фігурували прізвища Оксани та Кирила Філянських та Анатолія Малькова.

Як з’ясували «НГ. Львів», на даний момент власником приміщення на Панаса Мирного, 24 є мешканець села Сокільники Олег Гоцько. Власність він зареєстрував 30 травня 2018 року у державного реєстратора Кам’янка-Бузького району. Підставою реєстрації власності стала ухвала Трускавецького міського суду.

Формально, це приміщення він отримав у якості погашення заборгованості. Гоцько звернувся до Трускавецького міського суду Львівської області. Він подав позов про повернення йому грошей, позичених ним Анатолію Малькову, Ірині Сандул, Любові Магері та подружжю Філянських Оксані та Кирилові. Позичку у розмірі 850 тис. доларів він надав їм у лютому 2014 року, повернути кошти повинні були у лютому 2018 року.

«Станом на день подачі позову кошти йому не повернуті. Боржники не вживають будь-яких заходів для виконання зобов`язань за договором позики. На телефонні дзвінки та звернення щодо повернення коштів позитивно не реагують», – йдеться в матеріалах справи.

Проте в березні 2018 року сторони звернулись до суду з пропозицією затвердити між ними мирову угоду. У якості погашення заборгованості Олегові Гоцьку перейшли у власність ціла низка об’єктів нерухомості. Зокрема, нежитлове приміщення у центрі Трускавця на вулиці Шевченка, 30 та земельна ділянка для його обслуговування, будинок №18а на вулиці Коперніка у Львові, земельна ділянка в  садівничому товаристві «Світанок» на вулиці Пимоненка-Пасічна тощо. І власне приміщення на вулиці Панаса Мирного, 24.

Попереднім власником будівлі на Панаса Мирного був Анатолій Мальков, який зареєстрував право власності на неї у червні 2017 року на підставі ухвали Залізничного районного суду. А саме приміщення фігурувало у списку об’єктів, які «внаслідок шахрайських дій незаконно вибули з комунальної власності».

До речі, в цьому ж списку були і приміщення на Коперніка, 18а та нежитлова будівля в Трускавці на вул. Шевченка, 30.  Всі вони фігурували в кримінальному провадженні та навіть який час були арештовані в справі щодо шахрайських дій колишнього директора ПП «Авто-люкс-сервіс» Анатолія Малькова.

У вересні 2019 року заступник прокурора Львівської області подав апеляційну скаргу на ухвалу Трускавецького суду і Львівський апеляційний суд задовольнив апеляцію прокурора,  але право власності наразі не скасовано.

Сьогодні деякі з об’єктів нерухомості, які перейшли у власність Олега Гоцько завдяки мировій угоді, належать не йому особисто, а ТОВ «Стоун ОК», де він є засновником. Підприємство було засновано лише у липні минулого року і займається «наданням в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна». Директоркою фірми є Ірина Малькова, сестра Олега Гоцька та невістка Анатолія Малькова.

Публікацію підготовлено за підтримки МФ «Відродження»

Ми створили покрокову інструкцію з перевірки законності будівництва. Скористайтесь нашими порадами!

Дивіться також Інтерактивна карта незаконних забудов Львова