Суд відмовився відпустити начальника будинкоуправління Яворівської КЕЧ, який перерахував 1,2 млн грн фірмі свого керівництва

18 Жовтня 2019

Вищий антикорупційний суд України не затвердив угоду про визнання винуватості Олегом Щудлюком, колишнім начальником Будинкоуправління №1 Яворівської КЕЧ, якого обвинувачували в розкраданні 1,2 млн грн. Відповідне рішення було опубліковане у Єдиному реєстрі судових рішень.

Як зазначено у матеріалах справи, ще у 2013 році будинкоуправління, провівши тендер, замовило послуги з будівництва двох газових котелень. Переможцем стало ТОВ «Енергозберігаючі технології». Згідно з договором, за користування котельнями фірмі мали платити 219 тис. грн щомісяця протягом 10 років.

У квітні 2014 року ТОВ «Енергозберігаючі технології» передало право власності на котельні приватному підприємству «Галполітрейд-Постач», новий орендодавець мав отримувати по 185 тис. грн за оренду котелень щомісяця.

Власне, газові котельні здали в експлуатацію лише в жовтні 2014 року, однак за квітень-вересень того року «Галполітрейд-Постач» отримало оплату – загалом 1,18 млн грн.

Прокурор та обвинувачений просили суд затвердити угоду між обвинуваченим та прокуратурою. За нею Олег Щудлюк визнавав скоєння злочину, добровільно відшкодовував збитки та мав би бути звільнений від ув’язнення з випробувальним терміном.

Суд не прийняв доводи обвинуваченого та прокурора і зазначив, що «умови угоди не відповідають інтересам суспільства», а завдана шкода «не відповідає тому пом`якшенню покарання, яке просить застосувати прокурор».

На думку суддів, дії Щудлюка – це не зловживання службовим становищем, а розкрадання державного майна в особливо великих розмірах. Колегія повернула обвинувальний акт і постановила продовжити досудове розслідування.

Варто зазначити, що Олег Щудлюк вже відшкодував 1,18 млн грн завданих збитків. Згідно з його декларацією за 2016 рік, він не володіє жодним майном, а його сумарні із дружиною доходи за рік склали 168 тис. грн.

Приватне підприємство «Галполітрейд-Постач» пов’язане з низкою високопоставлених львівських військових. Зараз власниками підприємства є Володимир Лосєв і Галина Білінська. Остання є донькою Йосипа Саєвича – заступника начальника Національної академії сухопутних військ. На цій ж фірмі працює його дружина Зіновія Саєвич. Певний час серед власників підприємства також був Андрій Савицький, брат Федора Савицького – начальника Яворівської КЕЧ. У коментарі журналістам Олег Щудлюк раніше зазначав, що уклав договір з «Галполітрейдом» саме з розпорядження Федора Савицького.

Раніше ця фірма створювала фіктивну конкуренцію для іншої компанії ПП «Енергія Захід», яка пов’язана з Павлом Ткачуком, начальником Національної академії сухопутних військ, і отримує десятки мільйонів на обігрів військових містечок, про що раніше писали «НГ. Львів».