Майно винного заводу на Погулянці продали за 6 млн грн тренерці з вітрильного спорту та бізнесмену з Дніпра

18 Жовтня 2019

Майно збанкрутілого державного підприємства «Львівське агроторгове підприємство» на вулиці Погулянка, 26 у Львові продали на аукціоні за 6,165 млн грн при стартовій ціні 5,98 млн грн.

«Українська універсальна біржа» провела торги ще 4 вересня у Дніпрі. Хто став переможцем у повідомленні біржі не сказано, як і загальної кількості учасників. В оголошенні про результати аукціону написано, що переможцем «визнано учасника, який запропонував найвищу ціну за вищезазначений лот… Скарг та зауважень на адресу організатора торгів не надходило».

Як з’ясували «Наші гроші. Львів», переможцем стало ТОВ «Сі ейч корпорейшн». Ця компанія належить мешканцям Дніпра: Володимиру Шпаку (42,4%) та 29-річній Марії Нелюбі (57,6%). Остання тренером з вітрильного спорту, кілька років тому шукала роботу помічника керівника.

У своєму резюме зазначала, що працювала помічником адвоката у ТОВ «Екс-Юре». Водночас згаданий Володимир Шпак є керівником ТОВ «Юридична фірма «Екс Юре». Йому належить низка компаній в Дніпрі, як наприклад, «Продресурс», «Геолтехснаб», «Наріжний камінь» та інші.

Згідно з реєстром нерухомості, тепер майно заводу належить іншій компанії. У середині вересня його внесли до статутного капіталу іншої, схожої за назвою компанії, – ТОВ «Сі Ейч Констракшн», яке було створено одночасно із набуттям права власності. Це сталося на підставі протоколу «Сі ейч корпорейшн».

Нині майновий комплекс на погулянці перебуває в іпотеці, бо «Сі Ейч Констракшн» передало його в заставу під 6 млн грн позики від компанії «Санта Марія Інвест Інк.», яка також є її власником.

В українському реєстрі бенефіціарами американської «Санта Марія Інвест Інк.» зі штату Делавер спочатку були згадані Шпак та Нелюба, однак із жовтня їх замінив 36-річний мешканець Львова Роман Яцик. Він також став директором «Сі Ейч Констракшн».

Про Романа Яцика відомо, що він заснував благодійну організацію «Християнський благодійний фонд Св. Миколая», є керівником релігійної громади УГКЦ парафії зіслання Святого духа села Кротошин та раніше був власником ПП «Степап». Його батько працює в Управлінні Укртрансбезпеки у Львівській області, а мати – в «Львівтеплоенерго».

Американська компанія «Санта Марія Інвест Інк.», що працює від травня минулого року, також володіє 5% ТОВ «Консалтинговий центр «Сервіс». Партнером виступає 63-річна Уляна Хлібкевич, а керівником Лев Козаков.

Нагадаємо, на продаж виставили цілісний майновий комплекс загальною площею 11 612 кв. м – це 11 промислових приміщень заводу та комунікації. Оголошення про проведення аукціону опублікували 5 серпня, а останнім днем прийому заявок визначили 7 серпня. Відтак потенційні учасники мали лише дві доби на підготовку документів, крім того, вони мали сплатити майже 600 тис. грн гарантійного внеску.

«Львівське агроторгове підприємство» у 2016 році було визнано банкрутом, і  було відкрито ліквідаційну процедуру. У жовтні 2017 року депутати Львівської міської ради від  «Об’єднання «Самопоміч» ініціювали звернення до Прем’єр-міністра України та Міністра аграрної політики та продовольства з проханням передати у власність територіальної громади Львова зруйновані приміщення заводу. Проте відповіді не було. 11 липня 2019 року Господарський суд Львівської області визнав підприємство банкрутом і відкрив ліквідаційну процедуру.

«Львівське агроторгове підприємство» було засновано на базі заводу «Укрвино», яке було відоме у Львові виробництвом колись популярного вермуту «Квіти Погулянки». В свою чергу «Укрвино» працювало на місці колишньої броварні Яна Кляйна.