Встановлена рік тому на даху львівської школи сонячна електростанція досі не працює

11 Жовтня 2019

Школа № 68 на вул. Дозвільній, 3 у Львові (фото ЛМР)

Майже 150 сонячних панелей, які встановили на даху львівської школи №68 наприкінці 2018 року, досі не працюють. Про це пише Наталія Горбань на порталі «Енергетичний перехід».

Закупівлю на будівництво дахової сонячної електростанції для школи № 68 на вул. Дозвільній, 3 у Львові провели в 2017 році. У грудні того року відділ освіти Шевченківського та Залізничного районів управління освіти Львівської міської ради підписав договір з ПП «Арт-Енерго» на майже 1,2 млн грн.

Навесні 2019 року прес-служба Львівської міської ради повідомила про те, що роботи зі встановлення обладнання завершено, і школа зароблятиме на сонці близько 200 тис. грн в рік. «Для введення в експлуатацію дахової електростанції залишається лише питання технічної та дозвільної документації», – йшлося у повідомленні. Новина розійшлася всією Україною. Втім, літо минуло, повідомляє журналістка, а дороге обладнання досі не підключили.

«Документи були вже готові в січні. Але в Києві не хотіли приймати документи. Як відомо,  в липні очікували змінити правила для отримання «зеленого» тарифу… Плюс вибори це все стримали. І ось тепер очікуємо на наступному тижні ліцензію. І вже тоді будемо звертатися в «Львівобленерго», щоб принаймні підключити сонячну електростанцію і споживати вироблене світло», – розповів директор школи №68 Павло Гнус.

СЕС була збудована з надлишковою потужністю. Розраховували, що так школа зможе продавати надлишок за «зеленим» тарифом (як це робить великий бізнес та малі домогосподарства), і заробляти на цьому щороку близько 200 тис. грн. Однак як школа може продавати надлишок енергії за «зеленим» тарифом не знають ані у школі, ані в міськраді.

«Зараз з міською радою шукаємо можливості, щоб заробляти на цьому гроші. Бо це комунальна форма власності, ми маємо право надавати послуги, а не продавати електроенергію. Міська рада готова піти на якісь особливі умови для нашої школи, зокрема, надати школі право здавати електростанцію в оренду. Але як зробити це юридично правильно наразі незрозуміло. Тому що пройде час, міська влада зміниться, а прийдуть правоохоронні органи і будуть мати до мене питання. Хочемо зробити правильно, щоб воно було для всіх і цим шляхом потім могли піти і інші», – розповів Павло Гнус.