Перша міська клінічна лікарня переплатить понад 100 тисяч гривень за дефібрилятори

04 Жовтня 2019

«Львівська 1-а міська клінічна лікарня ім. Князя Лева» уклала договір з ТОВ «Медхолдінг» на закупівлю дефибриляторів загальною вартістю 563 тис. грн. Про це стало відомо з сайту публічних закупівель Prozorro.

Всього замовили 6 дефібриляторів: п’ять із них моделі Saver One D та один –  Saver One P. Дефібрилятори такого типу компактні і, зазвичай,  застосовуються бригадами швидкої допомоги або у військово-польовій медицині.

Кожен медичний пристрій обійшовся лікарні приблизно на 26-32% дорожче середньоринкової вартості. Наприклад, ціна одного пристрою моделі Saver One D за договором дорівнює 91,8 тис. грн, а на спеціалізованих сайтах такі продають менш ніж за 69 тис. грн.

Дефібрилятор Saver One P купили за 104 тис. грн, хоча його вартість на ринку 82 тис. грн. Таким чином, сумарно лікарня переплатить постачальнику близько 137 тис. грн, тобто чверть від суми закупівлі.

Єдиним конкурентом переможця на торгах виступив приватний підприємець з Сумскої області Валентин Ліфер. Суперництво між учасниками було досить формальне, оскільки Валентин Ліфер надав лише незначну частину всіх необхідних документів, а тому не міг перемогти у тендері. Різниця ціни між пропозиціями учасників становила 1,4 тис. грн. Під час аукціону учасники не торгувались та не знижували вартості своїх пропозицій.

ТОВ «Медхолдінг» зареєстровано у Києві, а його власницею є Наталія Швецова. З початку 2018 року компанія отримала 291державне замовлення на суму 435 млн грн, серед них на 12 млн грн у Львівській області. Компанія фігурує у низці кримінальних проваджень, зокрема київські слідчі підозрюють, що «Медхолдінг» та низка інших фірм продавала медичне обладнання Одеському медичному університету за завищеними цінами.

Нагадаємо, що «Львівська 1-а міська клінічна лікарня ім. Князя Лева» вже не вперше купує товари за завищеними цінами. У липні 2018 року лікарня переплатила 35% вартості на закупівлі медичних меблів.

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії