Директор «Зборівського водоканалу», який купував пальне у себе, заплатить 3400 грн штрафу

01 Жовтня 2019

Тернопільський апеляційний суд залишив без задоволення апеляційну скаргу керівника КП «Зборівський водоканал» Михайла Баса. Таким чином вступило в силу рішення суду про сплату ним 3400 грн штрафу за те, що він закуповував пальне для комунального підприємства у себе як приватного підприємця. Про це стало відомо з постанови суду від 10 вересня цього року.

Факт закупівель «Зборівського водоканалу» у ФОП Михайла Баса «Наші гроші. Львів» виявили ще у січні цього року. Водоканал замовив пальне у свого директора двічі, загалом на майже 400 тис. грн. Журналістам він пояснив, що «краще купувати в себе і не переплачувати».

Після публікації юристи проекту «Тисни» (Bihus.info) надіслали заяву до Управління захисту економіки в Тернопільській області, а на Михайла Баса склали адміністративний протокол через порушення закону «Про запобігання корупції».

Як йдеться в постанові суду, він вчинив дії в умовах реального конфлікту інтересів, коли поставив електронний підпис на платіжних доручення від КП самому собі як приватному підприємцю. Михайло Бас під час розгляду справи в суді не визнав своєї вини. Його адвокат стверджував, що порушення не має, бо електронний підпис проставляла головний бухгалтер КП «Зборівський водоканал». Однак суд визнав керівника КП винним в адмінпорушенні.

Після публікації «Наші гроші. Львів» Михайло Бас не постачав пальному КП, де він є керівником. У січні він отримав ще одне замовлення від місцевої лікарні, однак більше угод в Prozorro оприлюднено не було.