Львівські освітяни хочуть на тендері купити ковдри із неіснуючої тканини

20 Вересня 2019

Відділ освіти Сихівського та Личаківського районів управління освіти Львівської міськради проводить закупівлю ковдр із тканини, яка не існує. Про це заявив один із учасників закупівлі, співвласник ТОВ «ТК-Домашній текстиль» Олександр Соколовський.

Освітяни вирішили придбати 800 комплектів дитячої постільної білизни, 500 ковдр та подушок, а також махрові та вафельні рушники (загалом 2 тис. штук). У технічних вимогах до ковдр тендерний комітет вказав, що переможець повинен використати тканину «бязь набивна» із щільністю 300 г/м2.

Як повідомив Олександр Соколовський, ніде в світі не виготовляють бязь такої щільності. «Зі щільністю 300 г/м2 – це буде вже не бязь, а майже брезент, і таку бязь не зможе зробити ніхто, не має в світі таких технологій. Готовий посперечатися з замовником на порушення кримінального провадження!», – написав він.

Участь у тендері взяло шість учасників, з яких відхилили п’ять. Наприклад, ТОВ «ТК-Домашній текстиль» пропонувало товар найдешевше за усіх і майже удвічі дешевше очікуваної ціни – 276 тис. грн. Однак фірму відхили, оскільки деякі технічні показники, які зазначені у лабораторних випробуваннях товару, відрізнялись від вимог. Зокрема, щільність тканини ковдри становила 149 г/м2, тоді як замовник вимагав щільність не менше 300 г/м2.

Прінт-скрін із протоколу відхилення

Варто зазначити, що нам не вдалося знайти закупівлю, де б вимагали бязь щільністю 300 г/м2, замовники в основному зазначають щільність не менше 147 г/м2.

Ще одного учасника, ТОВ «Ім.Текс», дискваліфікували за формальною причиною. Фірма надала документ про дотримання заходів із захисту довкілля під назвою «довідка», а не «гарантійний лист», що на думку тендерного комітету, є достатньою причиною для відхилення пропозиції.

Прінт-скрін з протоколу відхилення

У коментарі «Наші гроші. Львів» експертка «Центру громадського моніторингу та досліджень» Оксана Дзявроник пояснила, що назва довідки не впливає на її зміст. «Тендерною документацією встановлено, що формальними (несуттєвими) вважаються помилки, що пов’язані з оформленням тендерної пропозиції та не впливають на її зміст», – сказала вона. А тому фірму не мали б дискваліфікувати.

Відхиливши п’ятьох дешевших учасників, 12 вересня тендерний комітет опублікував повідомлення про намір укласти договір із шостим учасником – ПП «Товарна база», яке знайшло бязь щільністю 300 г/м2. Сума майбутнього контракту становитиме 517 тис. грн, що близько до очікуваної вартості.

Участь в закупівлі взяли пов’язані з обраним переможцем учасники: підприємець Петро Павлишин і ТОВ «Продукти для всіх». Петро Павлишин надав відгук про співпрацю із ПП «Товарна база». А обидві фірми, ТОВ «Продукти для всіх» і ПП «Товарна база», мають спільних постачальників та надали сертифікати випробувань з однієї лабораторії, з послідовними реєстраційними номерами та однаковими датами.

Про розіграш тендерів цими компаніями «НГ. Львів» вже розповідали раніше. Загалом на тендерах вони позмагались уже 315 разів, переважно у закупівлях продуктів, і підписали контрактів загалом на 73 млн грн.

ПП «Товарна база» зараз перереєстроване у селі Солонка Львівської області, а його власником зазначений Іван Щекун.