Поліція відкрила кримінальне провадження щодо привласнення Григорієм Козловським земельної ділянки на Липинського

19 Вересня 2019

Слідчі Національної поліції у Львівській області розпочали розслідування у кримінальному провадженні щодо незаконного виведення з міської власності земельної ділянки площею 1,29 га на вулиці Липинського, 27 у Львові. Досудове розслідування розпочато за фактом публікації статті «Парк авалонського періоду» на сайті «Наші гроші. Львів».

В Єдиний реєстр досудових розслідувань провадження № 42019141080000060 за ч.1 ст.367 ККУ (службова недбалість) було внесено у день публікації статті – 3 липня 2019 року.

Нагадаємо, йдеться про історію, як депутат міської ради та один з найбільших забудовників Львова Григорій Козловський, який контролює компанію «Авалон», будує новий житловий квартал на вкраденій у міста землі. Землю він отримав через шахрайство з оформленням власності під час продажу майна збанкрутілого ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод». Учасники схеми придбали з аукціону невеликий фінський будинок, але пізніше, через підставні іпотечні угоди, незаконно привласнили ще й землю під ним. У такий спосіб міська ділянка площею майже півтора гектара стала приватною власністю Козловського.

Цікаво, що це вже не перша спроба розслідувати цю схему. Ще у грудні 2016 року Шевченківський відділ поліції Львова відкрив кримінальне провадження за фактом внесення завідомо неправдивих відомостей невідомими особами у договір іпотеки щодо ділянки на Липинського, 27. Але вже 17 березня 2017 року його закрили через «відсутність в діянні складу кримінального правопорушення».

Цього разу особливої активності слідчих та поступу в розслідуванні також не помітно. Згідно з ухвалами Франківського районного суду міста Львова, з початку досудового розслідування слідчі Франківського райвідділу двічі звертались до суддів з клопотаннями  про доступ до документів та один раз з клопотанням про накладання арешту на ділянку. У всіх трьох випадках у клопотаннях було відмовлено.

На думку судді Юлії Марків, яка розглядала клопотання щодо арешту ділянки, для нього не було достатньо підстав, оскільки на момент клопотання жодній особі не було повідомлено про підозру у вчиненні злочину, жодна особа не була визнана потерпілим і жодна особа не зверталась з такою заявою.

Суддя також з’ясувала, що слідчими не було проведено розслідування щодо законності дій нотаріуса, яка проводила реєстрацію права власності ділянки та учасників ТОВ «ВМпроект», яке було задіяно в схемі. Що більш, такого розслідування навіть не призначили.

В суді також виявилось, що протягом півтора місяці з моменту, коли розпочато досудове розслідування, на момент подання клопотання, а це було 13 серпня, не було подано цивільний позов про «витребування майна із чужого незаконного володіння», що могло б стати підставою для арешту ділянки.

Слідчим також не вдалось отримати доступ до договору іпотеки, який посвідчувала приватний нотаріус Ольна Новосад. Документи слідчим були необхідні для «забезпечення повного, швидкого та неупередженого досудового розслідування, встановлення осіб, що можуть бути причетними до вчинення даного кримінального правопорушення».

Але на засідання суду, де розглядалось клопотання, ні слідчі поліції, ні прокурори не з’явились. Не з’явились двічі – 15 липня та 22 серпня. Суддя Василь Кузь відмовив у клопотанні саме на цій підставі. «Неявка слідчого та прокурора перешкоджає розгляду даного клопотання, у зв`язку з чим у задоволенні клопотання слід відмовити»,- йдеться в ухвалі суду.