АМКУ «забанив» на три роки підприємицю, яка продавала дорогі ліки для комунальної лікарні

18 Вересня 2019

Адміністративна колегія територіального відділення Антимонопольного комітету у Львівській області оштрафувала підприємців Галину Жидачевську та Руслана Дмитрика на 68 тис. грн за антиконкурентні дії на торгах. Йдеться про їхню участь в закупівлі реактивів для Городоцької центральної районної лікарні. Відповідне рішення опублікували на сайті АМКУ 16 вересня.

Комітет встановив, що обидва учасники завантажували свої документи з однієї ІР-адреси, пропонували реактиви однакових виробників та подавали ідентичні копії документів на ці товари. Крім того, Руслан Дмитрик постачав медичні товари Галині Жидачевській та навіть подав її довідку про наявність матеріально-технічної бази.

Підприємці зустрічалися на торгах тричі.

В результаті конкуренти отримали по 34 тис. грн штрафу. Вони також не зможуть брати участі у відкритих торгах протягом трьох років.

Підприємиця Галина Жидачевська вже фігурувала в матеріалах «Наших грошей. Львів». У січні 2018 року 4-та міська клінічна лікарня придбала в неї реактиви з переплатою в 22 тис. грн.

Всього замовили 25 найменувань лабораторних реактивів. Вартість багатьох із них є суттєво вищою, ніж на ринку. Наприклад, ціна однієї упаковки реагенту тимолової проби за договором становила 297 грн, тоді як в інтернеті її продавали за 186, глюкоза – за 223 грн, а онлайн – 130 грн. Тобто їхня ціна була на 60 і 71,5% відповідно дорожчою.