«Львівводоканал» відписав понад 20 мільйонів створеній три місяці тому фірмі змовника

10 Вересня 2019

Львівське міське комунальне підприємство «Львівводоканал» підписало три договори з ТОВ «Будівельні споруди міста» на реконструкцію водопровідно-каналізаційних мереж у Львові вартістю 20,1 млн грн. Про це стало відомо з сайту закупівель Prozorro.

Найдорожче коштуватиме реконструкція мереж району вул. Металістів – 9,3 млн грн. Ще 7,7 млн грн витратять на реконструкцію аварійних ділянок мереж по вул. Мельничука і 3 млн грн – на мережі по вул. Шеремети.

«Будівельні споруди міста» створили лише три місяці тому, та має досвід виконання лише одного субпідряду на суму 1,85 млн грн. Проте її власник  Тарас Фургало, давно працює на ринку і здебільшого саме з водоканалом. Зокрема, він був власником фірми «Західпласт» та розігрував торги з фірмою, свого швагра «Компанія вестінвест». В листопаді 2016 року Антимонопольний комітет оштрафував ці компанії на 68 тис. грн кожну за узгоджені дії на торгах,  однак фірма продовжувала отримувати замовлення від «Львівводоканалу» за прямими договорами.

Ще одну колишню фірму Фургало, «Будівельну компанію «Інстал Плюс», правоохоронці визнали фіктивною на тій підставі, що фірма не мала основних фондів, технічного персоналу, виробничих активів тощо. Підприємство використовувалось для створення видимості фінансово-господарської діяльності. При цьому, угоду про винуватість підписала нова директорка фірми, а не Тарас Фургало, який вийшов зі складу засновників незадовго до вироку суду.

У трьох поточних торгах конкурентом ТОВ «Будівельні споруди міста» виступало ТОВ «Альтбуд ЛВ» Андрія Кухтицького, і лише в одних торгах до них також приєдналося ПП «Донком» з Харкова.

Причому «Альтбуд ЛВ» в одному з тендерів явно виконувала роль технічного учасника, оскільки не подала всіх необхідних документів. Наприклад, на торги по вул. Мельничука не завантажила ні довідки про працівників, ні про техніку. Власник компанії Кухтицький досить добре відомий правоохоронним та контролюючим органам Львова –  в червні 2017 року він  був затриманий працівники управління захисту економіки департаменту захисту економіки Національної поліції України за спробу підкупу працівника львівської прокуратури. За 8,4 тис. доларів США він просив закрити кримінальне провадження щодо привласнення бюджетних коштів, яке було порушено щодо його підприємства «Гарантспецбуд ЛТД».

Переможець усіх торгів «Будівельні споруди міста» у своїх документах зазначило, що в усіх випадках користуватиметься послугами субпідрядника ПАТ «Львівське спеціалізоване будівельно-монтажне управління №1». Це ПАТ, за виключенням постачальника електроенергії, є улюбленим підрядником «Львівводоканалу». Згідно з даними Clarity, воно отримало замовлень на понад 90 млн грн. Як раніше писали «НГ. Львів», «Львівводоканал» підписував угоди з «ЛСБМУ №1», відхиляючи за незаконними причинами інших учасників закупівлі. А також туди працевлаштувався колишній начальник управління житлового господарства Львівської міськради Юрій Голець.

 

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії