На території садибної забудови в районі «Під Голоском» зведуть ще одну багатоповерхівку

06 Вересня 2019

Виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив ТОВ «Львівський домобудівний комбінат-плюс» містобудівні умови та обмеження на будівництво багатоповерхівки в районі «Під Голоском». Будинок висотою 38,5 метрів зведуть на території, яку незаконно змінили з садибної забудови та ділянку багатоповерхівок.

Цю схему «Наші гроші. Львів» описали в тексті «Переламати Ратушу». У 2017 році виконком затвердив треті зміни до детального плану району «Під Голоском», якими змінив садибні ділянки на багатоповерхівки. Йшлося про територію садового кооперативу «Промінь Голоско» площею 4 га поблизу вул. Під Голоском.

В результаті ОСББ «Малоголосківська 8Д» подали на виконком в суд. В першій інстанції вони оскаржили рішення, однак апеляцію програли. Наразі касаційний суд відправив справу на новий розгляд в апеляційний суд. Попри те, що розгляд справи ще триває, це не завадило виконкому дозволити нове будівництво в районі «Під Голоском».

Головним аргументом мешканців в суді було те, що виконавчий комітет не має права змінювати зонінг будь-якими документами, а особливо детальним планом території. Такої думки дотримується кандидат технічних наук, архітектор, експерт з містобудівної документації Михайло Габрель.  Він стверджує, що якщо згідно з зонінгом територія є зоною Ж-2, то будувати на ній можна лише те, що прописано в зоні Ж-2.

Натомість головний архітектор Львова Юліан  Чаплінський каже, що змінювати зонінг детальними планами територій − це «позиція Львівської міської ради».

Детальний план території житлового району «Під Голоском» затвердили у 2013 році, а зміни до нього почали вносити з 2016 року. Останній раз це зробили в березні та серпні 2018 року. Тоді території садибних забудов змінили на території для багатоповерхового будівництва. Загалом виконком вносив зміни до детального плану «Під Голоском» п’ять разів.

Фірма «Львівський домобудівний комбінат-плюс» зареєстрована 2006 року в с. Муроване Пустомитівського району. Її засновниками є ТОВ «Фірма «Львівський домобудівний комбінат» та Олег Слободзян. Кінцевими бенефіціарами є Василь Варський та вже згаданий Слободзян.

Компанія «Львівський домобудівний комбінат» неодноразово фігурувала в матеріалах львівських медіа. Зокрема, у 2015 році баштовий кран забудовника, встановлений поряд із багатоповерхівкою на вул. Богдана Хмельницького, 275а, визнали не придатним для експлуатації. Ще раніше ЗМІ повідомили, що працівники «Львівського домобудівного комбінату» постраждали під час будівельних робіт в с. Муроване, в результаті один робітник помер. Правоохоронці розпочали кримінальне провадження.