Тернопільський АМКУ оштрафував родину, яка «розпиляла» понад 3 млн грн на торгах

01 Серпня 2019

Адміністративна колегія тервідділення Антимонопольного комітету у Тернопільській області оштрафувала підприємців Івана Хіту, Марію Хіту, Анастасію Корнієнко та Дмитра Корнієнка за антиконкуренту поведінку на торгах. Йдеться про участь підприємців на шести торгах із закупівлі хліба.

Відповідне рішення опублікували 25 липня на сайті АМКУ.

Про змову цих учасників «Наші гроші. Львів» написали в січні цього року. У новині зазначили, що вищезгадане подружжя Хіт та Корнієнків отримали замовлень на понад 3 млн грн, змагаючись між собою на торгах.

Пов’язаність учасників підтвердили спільні дефекти друку чи сканування в документах Анастасії Корнієнко та Івана Хіти. Учасники зустрілися на торгах шість разів. Сама ж Анастасія Корнієнко була зареєстрована у соціальній мережі «Фейсбук» під прізвищем Хіта та є донькою підприємця Івана Хіти.

Конкурував з донькою не лише батько, а й мати – Марія Хіта. Вони зустрілися в закупівлі хліба управління освіти і науки Тернопільської міськради на понад 2 млн грн.

Чоловік Анастасії Дмитро Корнієнко також конкурував у закупівлях із свекрухою Марією Хітою – п’ять разів, а з тестем Іваном Хітою – дев’ять разів. З останнім підприємець мав спільних працівників – продавця та водія.

Після публікації юристи Bihus.info (проект «Тисни») скерували звернення в АМКУ. Учасника Івана Хіту оштрафували на 31 тис. грн, Марію Хіту – на 19,5 тис. грн, а Анастасію Корнієнко – на 23,5 тис. грн. Тепер змовники не можуть брати участь у відкритих торгах впродовж трьох років. Ще одного змовника Дмитра Корнієнка не оштрафували, бо він припинив свою підприємницьку діяльність.