ЗРАЗОК звернення в АМКУ

09 Липня 2019
 Голові Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України

Лещишину Ростиславу Васильовичу

___________________________________

79000, м. Львів, вул. Коперника 4

 

Шановний Ростиславе Васильовичу!

 Громадською організацією «Центр громадського моніторингу та досліджень» здійснюється моніторинг публічних закупівель, які проводяться органами державної влади та місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями у Західному регіоні України.

За результатами ретельного аналізу оприлюдненої на веб-порталі prozorro.gov.ua інформації, встановлено участь в закупівлях двох учасників – ТДВ «ШРБУ 88» та МПП «НАРА», в діях яких вбачаються ознаки антиконкурентних узгоджених дій з метою спотворення результатів тендерних закупівель.

Ознаки змови в діях учасників процедури закупівлі ТДВ «ШРБУ 88» та МПП «НАРА» полягають у наступному:

За інформацією веб-порталу prozorro.gov.ua Службою автомобільних доріг у Львівській області (далі Замовник) проведено закупівлю за процедурою відкриті торги за предметом «ГБН Г.1-218-182:2011, ДК 021:2015 (45233142-6 Ремонт доріг) – Поточний дрібний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення С141904 Турка – Ільник на ділянці км 0+000 – км 13+700 Турківського району Львівської області». За результатами проведеної закупівлі (номер UA-2018-09-25-001652-b) замовник уклав договір з переможцем ТДВ «ШРБУ 88» на суму 3 100 030,00 грн. з ПДВ.

У своїх пропозиціях учасники ТДВ «ШРБУ 88» та МПП «НАРА» подали ряд довідок які сформовані в однаковій послідовності, однакові за стилем оформлення та ідентичні за своїми формулюваннями, а саме:

  • довідка про уповноважену особу на представлення інтересів компанії під час закупівлі;
  • довідка про уповноважену особу на підписання тендерної пропозиції під час закупівлі;
  • інформаційна довідка про кінцевого бенефіціарного власника;
  • довідка про відповідність пропозиції учасника технічним, якісним та кількісним показникам;
  • гарантійний лист про виконання робіт у чіткій відповідності до технічного завдання;
  • гарантійний лист, про те що вартість тендерної пропозиції включає усі послуги зазначені замовником у технічному завданні; а також інші.

Крім того у довідці про наявність працівників відповідної кваліфікації обоє учасників ТДВ «ШРБУ 88» та МПП «НАРА» зазначили одного і того ж працівника, Демчука Петра Володимировича з професійно-технічною освітою, загальним стажем роботи 22 роки та посадою водія яку він обіймає.

Також ТДВ «ШРБУ 88» та МПП «НАРА» один одному надають в оренду будівельну техніку згідно договорів оренди, зокрема у зазначеній закупівлі для підтвердження наявності матеріально – технічної бази ТДВ «ШРБУ 88» надав договір про оренду техніки в МПП «НАРА», тоді як МПП «НАРА» надав договір про оренду техніки в ТДВ «ШРБУ 88».

У своїх пропозиціях учасники ТДВ «ШРБУ 88» та МПП «НАРА» подали довідки про засновників своїх підприємств, де зазначили, що єдиним засновником ТДВ «ШРБУ 88» є Аветісян Нара Самвелівна, а єдиним засновником МПП «НАРА» є Аветісян Самвел Аветікович.

Згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних-осіб підприємців та громадських формувань, засновником МПП «НАРА» є Аветісян Самвел Аветікович, а його керівником Грігорян Руберт Аветікович. Засновником ТДВ «ШРБУ 88» є Аветісян Нара Самвелівна, а його керівником Казарян Гагік Сарибекович. Імовірно Аветісян Самвел Аветікович є батьком Аветісян Нари Самвелівної.

Аветісян Нара, Аветісян Самвел, Казарян Гагік, Грігорян Руберт дружать між собою у соціальної мережі facebook. Крім того на сторінці у Грігоряна Руберта зазначено, що він одружений з Аветісян Нарою.

Учасники ТДВ «ШРБУ 88» та МПП «НАРА» спільно брали участь у 4 закупівлях, а саме: UA-2018-09-25-001652-b, UA-2018-10-10-000816-c, UA-2018-10-12-001184-b, UA-2019-02-28-001485-b, загальною очікуваною вартістю 154,83 млн. гривень.

Частиною 1 статті 6 Закону України «Про захист економічної конкуренції», антиконкурентними узгодженими діями є узгоджені дії, які призвели чи можуть призвести до недопущення, усунення чи обмеження конкуренції.

Антиконкурентними узгодженими діями, зокрема, визнаються узгоджені дії, які стосуються спотворення результатів торгів, аукціонів, конкурсів, тендерів (п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону України «Про захист економічної конкуренції»).

Згідно пунктом 5 частини 1 статті З Закону України «Про Антимонопольний комітет України», основним завданням Антимонопольного комітету України є участь у формуванні та реалізації конкурентної політики в частині здійснення контролю щодо створення конкурентного середовища та захисту конкуренції у сфері державних закупівель.

Реалізація зазначеного завдання здійснюється Антимонопольним комітетом України, зокрема, через повноваження визначені частиною 1 статті 7 Закону України «Про Антимонопольний комітет України» щодо розгляду заяв і справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та проводити розслідування за цими заявами і справами.

З огляду на викладене вище,

ПРОШУ:

  1. Прийняти заяву до розгляду.
  2. Провести перевірку викладених фактів.
  3. Користуючись повноваженнями Територіального відділення Антимонопольного комітету у Львівській області при розгляді заяв і справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції вимагати від суб’єктів господарювання, об’єднань, органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю, їх посадових осіб та працівників, інших фізичних та юридичних осіб інформацію, в тому числі з обмеженим доступом, перевірити ІР-адреси учасників, з яких надавалися пропозиції учасників на участь у вищенаведеній закупівлі Служби автомобільних доріг у Львівській області та інших.
  4. Встановити порушення ЗУ «Про захист економічної конкуренції», які були вчинені ТДВ «ШРБУ 88» та МПП «НАРА».
  5. Накласти штраф на ТДВ «ШРБУ 88» та МПП «НАРА» за вчинення антиконкурентних узгоджених дій під час аукціону, що призвели до спотворення результатів торгів наведених вище.
  6. Внести ТДВ «ШРБУ 88» та МПП «НАРА» до «Зведених відомостей про рішення органів АМКУ щодо визначення вчинення суб’єктами господарювання порушень законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, які стосувалися спотворення результатів торгів».
  7. У разі залишення нашої скарги без розгляду, відкрити провадження проти ТДВ «ШРБУ 88» та МПП «НАРА» за власної ініціативи, врахувавши наше звернення як повідомлення про вчинення порушення конкурентного законодавства.

Про результати розгляду цього звернення повідомити заявника письмово у строки та порядку передбаченні чинним законодавство. Відповідь прошу надіслати за адресою: (вказати адресу)

З повагою

Голова Правління                                                                                                    М. Сімка