Львівська міськрада дозволила Козловському забудувати багатоповерхівками зелену зону

11 Червня 2019

Виконавчий комітет Львівської міської ради 17 травня дозволив внести зміни до детального плану території у районі вулиці Липинського. Фактично цим рішенням виконком намагається узаконити ТОВ «Авалон юніон» будівництво чотирьох багатоповерхових будинків на вулиці Липинського, 27, яке відбувається всупереч основним містобудівним документам: Генеральному плану Львову та плану зонування.

Згідно із генпланом та зонінгом, вказана територія відноситься до рекреаційних зон озеленених територій загального користування (Р-3), тобто на таких територіях взагалі не дозволене житлове будівництво.

Вигляд зверху. Зображення Google за 2018 рік

У серпні 2016 року депутат Львівської міської ради Григорій Козловський звернувся до виконкому про розроблення детального плану навколо району вулиці Липинського і фінансував його розробку. У грудні 2017-го документ ухвалили.

Детальний план – це містобудівний документ, який визначає планувальну організацію і розвиток окремої ділянки міста. Вже за цим документом територія, де планував будувати «Авалон юніон», змінила своє функціональне призначення. Тепер вона нібито належить до зони Г-2 та Ж-2. Однак виконком не має права змінювати генплан та зонування, таке право належить виключно депутатам. Крім того, детальний план не може суперечити зонінгу і генплану, однак у міськраді це правило порушили.

Водночас у зоні Г-2 можна будувати лише будівлі комерційної діяльності, а Ж-2 – це житлова забудова висотою до 18 метрів (4 поверхи), а допустимі види будівництва – це до 25 метрів (6 поверхів).

Однак у червні 2018 року виконком видав ТОВ «Авалон юніон» містобудівні умови та обмеження на будівництво 4 багатоквартирних будинків на ділянці площею 1,3 га. Загальна висотність будинків не повинна була перевищувати 26 метрів для двох будинків та 32 і 35 метрів для інших відповідно. А за проектом ТОВ «Авалон юніон» будує 6-9 поверхові будинки, що також суперечило не тільки генплану та зонінгу, а й діючому на той момент детальному плану. Саме тому виконком 17 травня погодив для компанії «Авалон юніон» дозвіл на розробку проекту нових змін до детального плану.

Майбутній вигляд новобудов на Липинського, 27 (зображення ЛУН)

Відповідь ЛМР (клікніть на зображення для збільшення)

На запит «Наші гроші. Львів» до управління архітектури і урбаністики ЛМР, які зміни і чому планують внести, аж через 18 днів, бо в міськраді потребували додаткового часу для збору інформації, ми отримали відповідь на одну сторінку. Якщо коротко, що міськрада визнала порушення законодавства: «очікуваним результатом розроблення змін до детального плану є опрацювання намірів забудови, згідно з вже виданими містобудівними умовами та обмеженнями».

ТОВ «Авалон юніон» вже активно проводить будівництво на цій території. В одному із будинків звели майже п’ять поверхів, ще два – на стадії фундаменту, датою введення в експлуатацію зазначено 2 та 4 квартали 2020 року. За даними сайту нерухомості «ЛУН», квартири у житловому комплексі продаються з вересня 2018 року, а їх середня вартість зараз становить 24-26 тис. грн за квадратний метр.

Засновниками ТОВ «Авалон юінон» зазначені дві компанії: ТОВ «Авалон інкомпані» (90% статутного капіталу) і закритий венчурний фонд «Адамант» (10%). ТОВ «Авалон інкомпані» зареєстровано на жителя Дніпра Дмитра Палієнка, якому також належить «Авалон ґрін», «Авалон статус» та «Авалон престиж». Загалом структура групи компаній «Авалон» досить  складна і належить різним особам. Неодноразово про співволодіння компанією «Авалон» заявляв депутат Львівської міської ради Григорій Козловський, однак такі відомості відсутні у його декларації, а сам Григорій Козловський пояснювати свій зв’язок з компанією відмовляється.

Матеріал підготовлено за підтримки МФ «Відродження»

Дивіться також Інтерактивна карта незаконних забудов Львова